Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Witlof op smaak brengen

Witlof, een degelijke Vlaams/Nederlandse groente met veel voedingswaarde

Een witlofschoteltje uit de oven met ham en kaas, iedereen is daarmee opgegroeid. Witlof is een typisch Nederlandse/Vlaamse groente die vooral hier en in Noord Frankrijk wordt gekweekt. Het is ook een aparte groente om te kweken want de plant groeit in het donker. Daarom blijven de bladeren wit. Het is net zoiets als bij witte asperges, die worden ook groen zodra ze boven de grond komen. Pas bij het oogsten wordt witlof blootgesteld aan daglicht, daarom zijn de uitlopertjes altijd lichtgroen. Bewaar de witlof thuis ook in het donker, dan verkleurt het blad niet.
Vroeger was witlof een flink bittere groente, 30 jaar geleden nog. Dan moest je de kern er heel zorgvuldig uitsnijden want die was eigenlijk niet te eten. Tegenwoordig is dat niet meer het geval want het bittere van de witlof is er grotendeels uit gekweekt.

Eet je gezond en slank met witlof!

Witlof heeft verrassend gezonde aspecten. En er zitten nauwelijks calorieën in. Zo is het bijvoorbeeld goed tegen malaria, dit geldt voor alle bittere groenten. De groente bevat veel vitamine C en kalium.
Witlof is ook goed voor de spijsvertering omdat er probiotische stoffen in zitten. Dit verbetert de afgifte in de galblaas en dit helpt de lever.
Om hier optimaal gebruik van te maken kun je de witlof het beste als sap of smoothie tot je nemen. Een sapje met witlof, komkommer en peterselie bijvoorbeeld.

Witlof is gemakkelijk klaar te maken

De gemakkelijkste bereidingsmethode is witlof koken. Spoel de stronkjes af, snij de kern eruit en kook ze 12 minuten met een snufje zout. Omdat witlof erg slinkt, heb je maar een bodempje water nodig. Daarna kun je het gelijk serveren met aardappels en een stukje vlees. Als je een saus bij de witlof wilt maken, zijn alle soorten kaassaus geschikt.
Voor de traditionele witlofschotel wikkel je de witlof in ham en eventueel kaas, legt ze op een laag aardappelpuree en laat dit even goed warm worden in de oven. Kaassaus is hier ook een heerlijke optie bij.

Witlof wokken

Maar behalve koken kun je witlof ook prima stoven of roerbakken. Verwijder de kern en snij de witlof in grote stukken. Bak dit snel in een wok of pan, doe er stukjes ham bij. Zodra er vocht van de witlof komt, is het klaar. Vocht afgieten en een dikke lepel kruidenkaas erbij doe en gehakte nootjes. Nog even doorbakken en het is klaar om te serveren.

Witloftaartje

Dit is een verrassend recept en zo eten de kinderen het ook! Snij een paar stronkjes witlof klein, bak dit snel met kleingesneden zongedroogde tomaatjes en zwarte olijven. Doe er op het laatst stukjes feta bij.
Bekleed een springvorm met bladerdeeg, hierin doe je het groentemengsel. Klop 3 eieren met melk en giet dit over het mengsel. Hier kun je optioneel nog kaas door roeren.
Plaats de springvorm in de voorverwarmde oven (ongeveer 200 graden) tot het eimengsel gaar is. Serveer met een groene salade.

Allerlei mogelijkheden met witlofsalade

De traditionele witlofsalade maak je met hard gekookte eieren, augurkjes en stukjes appel. Het zoete van de appel combineert heel lekker met het bittere van de witlof. Je kunt de appel ook vervangen door stukjes verse mandarijn. Met een dressing van mayonaise en yoghurt ben je al snel klaar.
Maar je kunt je witlofsalade ook heel spannend maken, meer mediterraan. Zoals gezegd combineren zo goed als alle kaassoorten bij witlof, ook blauw geaderde kaas of feta.
De ingrediënten voor de Zuidelijke witlofsalade zijn 3 stronken witlof, 2 sinaasappels, verse peterselie, verse oregano, ui en feta. Deze ingrediënten snij je allemaal klein.
De dressing maak je van 4 delen olijfolie en 1 deel rode wijnazijn. Op smaak maken met peper & zout. Deze giet je er over de salade.
Daarna verdeel je er stukjes walnoot en zwarte olijven over. Serveren met een lekker broodje.
Dit is meer een maaltijdsalade, heerlijk in de zomer.

Witlof is een heel gevarieerde groente, supergezond en dankzij nieuwe manieren van teelt zo goed als het hele jaar verkrijgbaar.

[thrive_leads id=’4692′]

 

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit