Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Rijst koken

Tips en technieken

Hoewel rijst een standaard bijgerecht is voor vele gerechten over de hele wereld hebben velen van ons toch nog moeite met rijst koken. Hoe zorg je er nou voor dat de rijst niet te plakkerig wordt, en welke soorten rijst moet je gebruiken voor welk gerecht? Hoe breng je rijst op smaak, en moet het nou per se drooggekookt worden of niet? Al deze vragen en meer zullen we vandaag beantwoorden met onze top tips en technieken voor rijst koken.

Soorten rijst

Rijst is er in oneindig veel soorten, maten, en kleuren. Van zwarte wilde rijst tot witte basmati, elke rijst heeft net wat andere eigenschappen wat het uniek geschikt maakt voor bepaalde soorten gerechten. Echter, als het gaat over rijst koken, is er één factor waar vooral op gelet moet worden: de lengte van de rijstkorrel ten opzichte van de breedte.

Langkorrelige rijst (basmati rijst bijvoorbeeld) wil zeggen dat de rijstkorrel ten minste drie keer zo lang is als hij breed is. Langkorrelige rijst koken heeft wat meer tijd nodig dan andere soorten rijst, en de rijst zal niet snel aan elkaar plakken in het kookproces. Deze rijstsoort is de meest gebruikelijke rijstsoort in Nederland en vele andere westerse landen.

Halfkorrelige rijst is korter en breder dan langkorrelige rijst. Deze rijstsoort plakt wat meer aan elkaar als het gekookt wordt, wat er voor zorgt dat smaken goed opgenomen en behouden worden. Halfkorrelige rijst wordt veel gebruikt in sushi en andere traditionele Aziatische gerechten zoals curries of roerbakgerechten.

Kortkorrelige rijst houdt in dat de rijst minder dan twee keer zo lang is als hij breed is. Deze rijst krijgt een fluweelachtige structuur als het gekookt is, en wordt net als halfkorrelige rijst vaak gebruikt in sushi.

De juiste kooktechniek

Wat de jusite kooktechniek is voor de door jou gekozen rijstsoort hangt af van de hoeveelheid water dat dit type rijst nodig heeft, en in hoeverre de rijst al verwerkd is (bruine rijst koken duurt bijvoorbeeld wat langer dan witte rijst koken). Aangezien basmati rijst de meest gebruikelijke rijstsoort is in de meeste huishoudens, zullen we hieronder de beste kooktechniek voor basmati rijst koken toelichten:

  1. Gebruik voor elke kop rijst 1 ½ kop water.
  2. Breng de rijst op smaak met de door jou gekozen ingrediënten.
  3. Breng de rijst op hoog vuur aan de kook, zonder een deksel op de pan te doen.
  4. Draai het gas omlaag zodra de rijst kookt. Plaats de deksel schuin op de pan zodat er nog wat stoom kan ontsnappen, en laat de rijst sudderen.
  5. Houdt goed in de gaten wanneer er “kraters” in de rijst beginnen te vormen. Zodra dit gebeurt kun je de pan compleet aflsuiten met de deksel.
  6. Check regelmatig of nog niet al het water verdampt is voor de rijst klaar is, aangezien dit er voor zal zorgen dat de rijst aanbrandt.
  7. Roer de rijst niet tijdens het koken. Dit kan er voor zorgen dat de rijst afbreekt en te plakkerig wordt.
  8. Proef regelmatig of de rijst al klaar is. Als je de juiste verhoudingen water en rijst hebt gebruikt zal de rijst waarschijnlijk klaar zijn op het moment dat al het water verdampt is.

Op smaak brengen

Vaak vergeten we dat er ook tijdens het rijst koken smaken kunnen worden toegevoegd. Misschien voeg je al wat zout en/of peper toe aan de water- en rijst mix, maar er zijn nog vele andere mogelijkheden. Voor rijst met een vrij neutrale maar toch wat interessantere smaak kun je bijvoorbeeld een paar uienringen met de rijst laten meekoken, of een paar reepjes paprika of gehalveerde tomaat. Dit zal de rijst net wat interessanter laten smaken zodat de smaken van de rest van het gerecht niet compleet wegvallen zodra de (flauwe) rijst wordt toegevoegd.

Bij sommige gerechten moet de rijst samen met de andere ingrediënten koken om zo de smaak van het gerecht te absorberen. Houdt er in je rijstkeuze rekening mee dat langkorrelige rijst minder goed smaken vasthoudt dan andere risjtsoorten.

Wil je meer tips en technieken over alledaagse kookkunsten leren? Neem dan een kijkje bij onze gratis proefcursus!

[thrive_leads id=’4692′]

10/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit