Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Boerenkool op smaak brengen

Boerenkool, een verrassende wintergroente

Iedereen kent natuurlijk stamppot boerenkool, geliefde winterkost voor wanneer het echt koud is. Het basisgerecht is gemakkelijk om te maken, de fijne kneepjes lees je hieronder. Maar je kunt er nog veel meer gerechten mee maken.
In Amerika hebben ze de boerenkool (kale) ook ontdekt, en gelijk tot “superfood” bestempeld. Op de één andere manier maken ze er vooral sapjes mee. Ja dat is vast heeel gezond, maar niet bepaald lekker. Gekookt is het minstens net zo gezond en wel zo smakelijk.
Je bent dus hip en trendy om gerechten met boerenkool te maken. Bovendien ben je ook heel gezond bezig want boerenkool barst van de gezonde eigenschappen. Het heeft veel Vitamine C, Vitamine A, mineralen, kalium en antioxidanten.

Boerenkool voorbereiden

Tegenwoordig wordt de boerenkool heel handig gesneden en gewassen verkocht bij de supermarkt. Als je een hele stronk boerenkool hebt, dan kun deze op de volgende manier klaarmaken:
Was de bladeren heel grondig. Omdat het zo’n oneffen blad is, kan er gemakkelijk zand tussen zitten. Snij dan de bladstelen en harde nerven er uit. Rol dan de bladeren op en snij de boerenkool in smalle reepjes

Kook je de boerenkool en aardappels samen of niet?

Traditioneel wordt bij stamppot boerenkool alles in één grote pan gedaan, maar het is eigenlijk beter om het apart te koken. Boerenkool heeft een iets langere kooktijd dan aardappels en om te voorkomen dat de aardappels te zacht worden, kun je het beter apart koken.
Bovendien hoeven alleen de aardappels gestampt te worden, de boerenkool niet.
Nog een persoonlijke redenen om het apart te koken: ik heb zo’n ouderwetse stamper met gedraaide metalen pootjes. Als je de boerenkool mee stampt, dan komt er altijd boerenkool klem te zitten in die gedraaide pootjes. Dat moet ik er dan met een mesje tussenuit pulken voor het de vaatwasser in kan. Dus apart koken voor mij, dan maar een pan extra.

Basisrecept stamppot boerenkool voor 4 personen

  • 1 kilo aardappels
  • 600 gram gesneden boerenkool
  • 150 ml melk en een stukje roomboter
  • Peper/zout/nootmuskaat

Zet de aardappels en boerenkool tegelijk op, elke met een beetje zout. De boerenkool heeft maar een laagje water nodig.
Na zo’n 20 minuten zijn de aardappels gaar (even checken met de vork). Die kun je dan afgieten en puree van maken. Doe het klontje boter bij de aardappels en stampen maar. Tijdens het stampen doe je er telkens een scheutje melk bij tot het smeuïg is. Je kunt de stamppot beter iets aan de droge kant houden want de boerenkool heeft ook altijd nog aanhangend kookvocht.
Maak het op smaak met peper en zout en eventueel nootmuskaat.
In de tussentijd is de boerenkool ook gaar, giet het af en roer het door de aardappelpuree.
Stamppot klaar. Serveren met (vegetarisch) rookworst en augurkjes.
Je kunt hier gemakkelijk mee variëren, bijvoorbeeld door gefruite uitjes erdoor te roeren, of de boerenkool in bouillon te koken.

Boerenkool in andere recepten

Boerenkool kun je op meer manieren klaarmaken dan alleen koken. Je kunt boerenkool ook prima stoven, even bakken in olie – al dan niet met een uitje – en daarna afblussen met water en een tijdje laten sudderen.
Met boerenkool kun je ook verrassend pittige recepten maken, met sambal of rode pepertjes bijvoorbeeld. Dan fruit je uitjes met sambal of pepertjes en dat roer je door de boerenkoolstamppot. Lekker te combineren met chorizo worst in plaats van rookworst.
Een ovenschotel met boerenkool, aardappels en gehakt is ook een heerlijke optie.

Een broodje boerenkool?

En wat dacht je van een broodje boerenkool? Voor sommige mensen is dat echt nostalgisch eten, een kliekje boerenkool stamppot opwarmen en op brood eten de volgende dag.
Maar je kunt ook helemaal hip en passend in de moderne tijd een verantwoord broodje boerenkool maken.
Bijvoorbeeld met humus, avocado, gestoofde boerenkool en gezouten nootjes. Dat is pas een broodje gezond! Dit (spelt) broodje is ook volledig vegan. Andere variant broodje boerenkool is belegd met smeerkaas of hüttenkäse, daarop gebakken boerenkool met peper en knoflook. Afmaken met zout en peper.

Genoeg mogelijkheden om lekker met boerenkool te variëren en supergezonde maaltijden te bereiden!

[thrive_leads id=’4692′]

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit