Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Koken voor een grote groep

Koken voor een grote groep, bij Restaurant ML doen ze niet anders. Elke avond wordt er voor meer dan 50 gasten altijd weer 5 gangen gekookt. Met nog 3 amuse hapjes erbij en een friandise voor bij de koffie, kom je al snel op 450 borden die op één avond de keuken uitgaan. En dan ook nog te bedenken dat er gemiddeld 10 handelingen voor één bord nodig zijn. 

Nu heb jij wellicht niet de plannen om voor zoveel man te koken, maar er zijn een hoop lessen die je van het restaurant kan gebruiken om in je eigen keuken toe te passen. Voor nu geven we je alvast 5 kooktips die je kan gebruiken bij het koken voor een grote groep. 

Tip 1. Mise en place

Voorbereiding is alles. Koken voor een grote groep gaat niet zonder voorbereiding. Wat zijn dan in ieder geval de belangrijkste zaken waar jij aan moet denken wanneer je plannen hebt om voor een grote groep te gaan koken? 

Wanneer jij plannen maakt voor je avond, maak dan een onderscheid tussen mise en place en het service. Je mise en place is alles wat jij in de middag, of de dagen vooraf van het diner al kookt, om te zorgen dat je op de avond minder kopzorgen hebt. Het service is het koken en alles regelen op de avond zelf. 

De kunst van het koken zit in hem in de kwaliteit van de mise en place. Doe je die goed, dan is het service een makkie. Wees je er dus van bewust dat koken voor een grote groep met name draait om een goede mise en place, en minder om het service, de avond zelf.

Maar dat klinkt allemaal makkelijker dan het is, toch? Hoe zorg je er dan voor dat die mise en place ook daadwerkelijk goed gedaan wordt, want het eten moet dan nog wel heel wat uren goed blijven.. 

Tip 2. Blancheren

Ga je koken voor een grote groep, dan is dit dé techniek die je nodig hebt om je groenten gezond en lekker te bereiden. Door te blancheren kook je je groenten heel kort in een enorme pan water. Je haalt je groenten zodra ze beetgaar zijn direct weer uit de pan en zorgt ervoor dat je de groenten direct weer koud spoelt (of in een bak met ijswater leggen). Waarom? Door je groenten direct af te koelen stopt het garen. 

Door je groenten beetgaar te koken en direct weer koud te maken, heb je groenten die nog lang houdbaar zijn en hun smaak en vitaminen hebben behouden. Dit hoef je ‘s avonds alleen nog maar kort op te warmen (liefst in de oven). Je hoeft ‘s avonds geen grote pan met water meer op het vuur te zetten en ondertussen op je vlees of andere producten te letten. Handig! 

Tip 3. Een “tikkie” in de oven

Het principe van blancheren kun jij eigenlijk toepassen op zeer veel producten die jij voor een avond koken moet bereiden. Zo kan jij je aardappels van te voren al koken en ze later in de avond nog even in de oven leggen om ze opnieuw op te warmen.

Met vlees kun je hetzelfde doen. Vooraf bak je het stuk vlees: dichtschroeien aan alle kanten. Vervolgens leg je deze in de aluminium folie, zodat deze geen vocht verliest en op de avond zelf leg je het stuk vlees nog even in de oven.

Cruciaal is wel dat je een goede oven hebt. Zonder zo’n oven is het lastiger om al je onderdelen van een gerecht op het laatste moment op te warmen.  

Tip 4. Borden opwarmen

Als je in één keer voor 10 mensen een warm gerecht moet serveren, dan is het ongelofelijk handig wanneer je borden warm zijn. Hierdoor geef jij jezelf eigenlijk meer tijd om alles klaar te maken. De producten op je bord koelen minder snel af doordat je bord het eten voor even warm kan houden. 

Ook hier komt een oven weer goed van pas, maar je zou ook je borden kunnen opwarmen door ze gewoonweg even onder een warme kraan te houden. Aan de andere kant, je zou er ook voor kunnen kiezen om je bord iets af te laten koelen voor het dessert. Leg het bord dan even in de vriezer, koelkast of spoel het bord af met koud water. 

Tip 5. Planning maken en opschrijven

De laatste tip van deze blog is net zo belangrijk als de eerste tip. Als je gaat koken voor een grote groep, dan helpt het om de avond in je hoofd al een aantal keer af te spelen. Wat is essentieel om als eerst te doen? Wat kan wel even wachten? En wat moet echt op het allerlaatst? 

Jij zult je verbazen hoe goed het werkt om die planning op te schrijven. Door de planning alleen al op papier te zetten, gaan jouw plannen al beter in je hoofd zitten. Daarnaast kun je dit papiertje er altijd bij houden voor wanneer je het idee hebt dat je het overzicht aan het verliezen bent.

Zie het als een recept maken voor de gehele avond. Het idee dat je dit altijd kan nalezen zorgt ervoor dat je rustiger in je hoofd wordt en zonder stress kan koken. Heb je een aantal keer gekookt voor een groep, dan merk je dat je dat lijstje niet meer nodig hebt. Dan mag je solliciteren bij restaurant ML ;).

Conclusie voor koken voor een grote groep. 

We hebben nog hele lijstjes vol met tips over hoe jij kan zorgen dat het geen chaos wordt in de keuken wanneer jij gaat koken voor een grote groep. Maar het allerbelangrijkste is jouw mise en place. Als die goed is, dan is het koken voor een grote groep een eitje. Dan kun jij rustig een wijntje gaan drinken met je gasten, omdat jij alleen nog maar een aantal zaken hoeft op te warmen en op smaak hoeft te brengen. Dan wordt zo’n avond een stuk leuker! 

[thrive_leads id=’4692′]

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit