Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Messen onderhouden, aanzetten en slijpen

In ons vorige blog hebben we het gehad over het belang van een scherp mes, en de vele voordelen die verbonden zitten aan het gebruik daarvan. In dit blog zullen we ingaan op messen onderhouden, zodat jouw keuken- of koksmessen in optimale conditie blijven!

Een goed mes kan een leven lang mee gaan, als er maar goed voor gezorgd wordt. Onder het onderhoud van messen vallen de volgende vier belangrijke aspecten:

  1. Het mes regelmatig aanzetten en tijdig laten slijpen
  2. Het mes op correcte wijze schoon houden
  3. Het mes verstandig opbergen
  4. Het mes op verantwoordelijke manier gebruiken

Het mes

Laten we voor we beginnen met het messen onderhouden eerst even kort ingaan op de anatomie van een koks- of keukenmes. Wat in de volksmond het handvat wordt genoemd noemen we in de keuken het heft, en voor het snijdgedeelte geldt de term lemmet. Verder noemen we dat scherpe randje de snede, en de andere kant de rug.

Het lemmet bestaat meestal uit roestvrij staal, maar er zijn verschillende soorten en kwaliteiten staal beschikbaar. Zachtere staalsoorten zullen wat sneller bot worden dan hardere staalsoorten.

Het handvat kan bestaan uit hout of plastic, en als milieubewuste koks raden wij natuurlijk de houten variant aan.

Let er bij de aankoop van een mes vooral op of het mes lekker in je hand ligt, en of je er comfortabel mee kan snijden. Dit is uiteindelijk het belangrijkste!

Messen aanzetten en slijpen

Op de snede van het mes zullen na verloop van tijd braampjes ontstaan. Deze zullen door gebruik van het mes omkrullen, wat de snede van het mes steeds botter maakt. Door regelmatig je mes even aan te zetten met een aanzetstaal kun je je mes langer scherp houden, maar als je mes eenmaal bot is heeft een aanzetstaal geen zin meer.

Messen onderhouden gaat daarom hand in hand met regelmatig slijpen. Als je een beetje handig bent met een wetsteen kun je deze in eerste instantie nog gebruiken om messen te slijpen, maar dit vergt wel wat oefening. Wij raden aan je messen gewoon af en toe door professionals te laten slijpen.

Messen schoon houden

Als je in het bezit bent van een mooi mes, stop het dan ten eerste niet in de vaatwasser. Dat is de perfecte manier om een goed mes heel snel te verpesten!

Messen onderhouden en schoonmaken doe je gewoon met de hand, met wat lauw/warm water onder de kraan. Droog het mes ook direct goed af, zowel het heft als het lemmet!

Messen opbergen

Bijna net zo funest als de vaatwasser: de keukenla. Als je al je mooie koksmessen bij elkaar in een laatje gooit zullen ze ongetwijfeld frictie tussen elkaar veroorzaken, wat ervoor zorgt dat er bramen in de snede ontstaan en de messen zelfs zonder gebruik al bot worden.

Kies ervoor je messen op te bergen in een blok, aan een magneetstrip of in een kokskoffer. Let er bij het gebruik van een blok wel op dat de inkepingen horizontaal lopen. Als messen uit een blok met verticale inkepingen worden gehaald zullen ze namelijk elke keer langs het hout van het blok schuren, wat er voor zorgt dat je messen sneller bot worden. Heb je al een blok, en lopen de inkepingen verticaal? Berg je messen er dan met de rug naar beneden in op, zodat de snede niet langs het hout schuurt als je het mes uit het blok verwijdert.

Messen gebruiken

Tot slot: messen onderhouden heeft natuurlijk weinig zin als je er op een onvoorzichtige manier mee om gaat. Probeer daarom bijvoorbeeld geen keihard dingen door te hakken met je mooie mes; het is geen hakbijl!

Let ook op het materiaal van de snijplank die je gebruikt. De beste optie is veruit hout (meestal kersen-, beuken-, of rozenhout), omdat dit een mooi zacht materiaal is wat je messen niet al te snel bot zal maken. Vermijd harde materialen zoals glas en harde kunststoffen.

Wil je meer leren over het onderhoud van messen (bijvoorbeeld technieken om je mes aan te zetten), en vele andere kooktips? Neem dan een kijkje bij onze online kookcursus, of schrijf je gelijk in voor de gratis proefcursus.

15/05/2020
© 2020 Kookuniversiteit