Login

  • Geen producten in je winkelmand.

De voordelen van koken zonder pakjes en zakjes

Het is zo makkelijk: je knipt een pakje en een zakje open, misschien open je nog een potje en een blikje, je kiepert alles in een pan en na vijf minuten staat je complete gerecht op tafel. Je hoeft nergens over na te denken, niks voor te bereiden, alleen even de verpakking in de prullenbak kieperen na het koken en je bent weer een maaltijd voller. Klinkt hartstikke makkelijk; waarom zou íemand willen leren koken zonder pakjes en zakjes? Daar gaan we dit blog eens even op in.

Synthetische ingrediënten

Ten eerste is het en stuk gezonder om te koken zonder pakjes en zakjes, omdat je er dan zeker van kunt zijn welke ingrediënten er precies op jouw bord en uiteindelijk in jouw lichaam terecht komen. Zou jij bijvoorbeeld een synthetisch conserveermiddel in de stamppot doen? Of kleurstoffen, verdikkingsmiddelen en conserveermiddelen in de tonijnsalade? De kant-en-klare producten (voor dit voorbeeld van het huismerk van de Albert Heijn) doen dat wel, met alle gezondheidsgevolgen van dien…

Hoeveelheden suiker en/of zout

Koken zonder pakjes en zakjes heeft dus als grootste voordeel dat alle ingrediënten precies door de kok zelf kunnen worden gecheckt op kwaliteit, afgemeten op de juiste hoeveelheid, en door het gezond verstand van de kok door een mini keuringsdienst van waarde gaan. Dit gaat niet alleen op als we het over synthetische ingrediënten hebben, het is ook van toepassing op ingrediënten waarvan we allemaal weten dat we beter niet al te veel ervan kunnen nuttigen; suiker en zout bijvoorbeeld.

Als je bijvoorbeeld zelf suiker bij de huisgmaakte pannekoekenmix voegt, doe je dit waarschijnlijk met mate of laat je het misschien wel helemaal weg. Als je een kant-en-klare mix koopt, zoals de AH mix voor pannekoeken compleet, zit daar al glucosestroop in (chemisch gesplitst zetmeel dat tot een glucose verwerkt wordt), een stofje dat je ook vaak in frisdranken terugvindt. Dit is langer houdbaar dan suiker en heeft als handige bijwerking dat het niet kristaliseert als het verhit wordt – veel voordelen voor de Albert Heijn! Voor jou als consument van die pannekoeken zitten er echter minder voordelen aan, aangezien glucosestroop er voor zal zorgen dat je veel te veel suikers in één keer binnen krijgt. Omdat je lichaam al die suikers niet in één keer kan verwerken zullen ze worden opgeslagen in, je raadt het al, vetweefsel. Kant en klare pannekoeken wordt je dus lekker makkelijk dik van…

Het pakje en het zakje

Ten slotte nog een belangrijke reden om ervoor te kiezen te koken zonder pakjes en zakjes: de pakjes en zakjes zelf. Al dat plastic en bewerkt karton en papier eindigt toch weer op de vuilnisbelt, en als je elke dag een kant en klare maaltijd nuttigt hoopt al dat extra plastic snel op. Dit heeft niet alleen een negatieve invloed op het milieu (aangezien plasti nooit helemaal vergaat en een gevaar vormt voor wilde dieren), het is ook ver van goed voor je gezondheid.

Plastic laat veel chemische stoffen vrij, die in het eten, het water, of de lucht terecht komen. De meest bekende schadelijke stof in plastic heet PBA – veel producenten hebben slim op die bekendheid ingewerkt door “PBA-free” plastic te creeren. Dit wekt de veronderstelling dat het plastic geen schadelijke stoffen bevat, maar helaas is dat niet het geval aangezien BPA slechts één van de weinige schadelijke stoffen is die we in plastics kunnen terugvinden. Liever de plastic verpakkingen zo veel mogelijk ontwijken dus…

Wil je goed leren koken zonder pakjes en zakjes? Schrijf je dan snel in voor onze online kookcursus.

Als je toch nog ergens een pakje of zakje voor gebruikt, dan kun je deze webpagina gebruiken om te checken wat die E-nummers precies inhouden, en dan zelf de verstandigste keuze maken.
Houdt als vuistregel in je achterhoofd: hoe minder ingrediënten, hoe beter, en als je het niet kan uitspreken wil je het hoogstwaarschijnlijk ook niet opeten.

[thrive_leads id=’4692′]

10/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit