Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Friandise recept

In deze blog geven wij jou een speciaal friandise recept van Michelinster Chef-Kok Mark Gratama. Bij zijn restaurant (Restaurant ML) willen ze de gasten altijd een zeer bijzondere avond bezorgen. Een manier om dat te doen is door aan het einde van de avond de friandises te serveren.

De friandises zijn kleine hapjes, vergelijkbaar met een amuse, waarmee een bijzonder diner wordt afgesloten. Vaak zijn dit producten zoals een bonbon, een koekje of een andere zoete versnapering. De friandises zijn als een laatste visitekaartje die jij geeft aan je gasten. Eigenlijk zou jij al je energie en moeite in een friandise moeten stoppen. Dat gene wat mensen voor het laatst hebben gegeten, zullen ze het best onthouden. 

Wil jij dus echt indruk maken, dan is het geen slecht idee om zeer bijzondere friandises te serveren. We geven je in deze blog alvast een bijzonder recept mee. Dit recept zorgt ervoor dat jij daadwerkelijk indruk zal maken op je gasten. Geen standaard bonbon maar een echte smaakervaring.

Friandise recept: chocolademousse met grof zeezout

 

Stap 1. De chocolademousse maken. 

Neem 150 gram pure chocolade. Hak deze fijn en laat deze au bain-marie smelten. (au bain-marie houdt in dat je iets laat smelten door een schaal in een pan met warm water te zetten). Roer af en toe door de chocolade. 

Pak twee eieren en splits deze uit. Vervolgens gebruik je het eiwit en meng jij dit met zo’n 25 gram suiker. Het is handig om hier een mixer voor te gebruiken (5 minuten).

Gebruik 200 ml slagroom en klop deze stijf in ongeveer 3 minuten met je mixer. Let op, je voegt dus nog niks bij elkaar! 

Voeg je eigeel en nog eens 25 gram suiker samen. Klop het eigeel los. 

Je hebt nu flink wat schaaltjes klaar staan. Voeg nu de gesmolten chocolade toe aan je eigeel, vervolgens mix je dit mengsel met de opgeklopte slagroom en daarna voeg je het opgeklopte eiwit toe. Doe dit alles met een spatel en niet met een mixer, anders klop je te veel lucht in je mengsel. 

Doe deze mouse in een kom en dek dit af. Het is nu tijd om je mouse 2 uur op te laten stijven. 

Stap 2. Smaken combineren. 

Na twee uur wachten is je chocolademousse voldoende opgestijfd. Nu is het tijd om het gerecht mooi op te dienen. 

Pak vier glaasjes. Leg onder in de glaasjes een stukje witte chocolade, en doe hier vervolgens de chocolademousse overheen. Strooi vervolgens een aantal korrels zeezout over je chocolademousse. Om het af te sluiten zou je een blaadje basilicum of lemon-grass nog in het gerecht serveren. Dan krijgt het gerecht wat meer kleur en ziet het er bijzonder uit. Belangrijk voor de smaak ervaring! 

[thrive_leads id=’4692′]

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit