Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Groenten koken

Tips en technieken

Een dagelijkse bezigheid in elke Hollandse keuken: groenten koken. Als je vroeger vaak bij je oma kwam eten heb je waarschijnlijk minder goede herinneringen aan het eten van gekookte groenten; er was namelijk een tijd waarin het hip was om de groenten door te koken tot ze lekker soppig en smaakloos waren. Niet alleen minder plezant voor je smaakpapillen, maar ook je lichaam zal niet echt genieten van doodgekookte groenten, aangezien alle vitaminen en voedingsstoffen in het kookwater achtergebleven zullen zijn. Om dit alles te voorkomen en in plaats daarvan je groenten op een smaakvolle, vitamines-behoudende wijze te koken, heb wij wat handige tips voor je op een rijtje gezet:

Gebruik maken van stoom

De eerste fout die de meesten van ons maken bij groenten koken is de pan tot op het randje vullen met water. Daar pleuren we dan vervolgens de groenten bij en koken we ze door tot de groenten helemaal zacht zijn en al hun bite verloren hebben. Dit is de perfecte manier om alle smaak, vitamines en voedingsstoffen uit je groenten te verwijderen.

Als je groenten kookt in een grote hoeveelheid water, zullen de vitaminen en voedingsstoffen vanwege het concentratieverschil uit de groenten het water in gaan (hoe dit precies werkt kun je leren in onze online kookcursus). Zorg er daarom voor dat je maar een klein laagje water gebruikt tijdens het groenten koken, en houdt de deksel op de pan zodat je gebruik kan maken van de stoom die vrij zal komen in het kookproces.

Smaakwater

Een andere manier om te zorgen dat je minder vitamines en voedingsstoffen verliest tijdens het groenten koken is door het concentratieverschil tussen het water en de groenten te verkleinen. Dit kun je heel gemakkelijk doen door te zorgen dat het water al smaak heeft voor je de groenten toevoegt, bijvoorbeeld door de afsnijdsels van de groenten toe te voegen aan het water terwijl je het aan de kook brengt. De vitaminen en voedingsstoffen die de afsnijdsels bevatten zullen in het water terecht komen, waardoor het concentratieverschil tussen het water en de groenten al een stuk kleiner is zodra je de groenten toevoegt.

Kooktijden

Ten slotte is het belangrijk om de kooktijden in de gaten te houden tijdens het groenten koken. Je zou natuurlijk voor elke groente kunnen opzoeken wat volgens anderen de perfecte kooktijd is, maar aangezien er altijd vele factoren meespelen in het bepalen van kooktijden (zoals de hitte waarop je kookt, hoe groot je de groenten hebt gesneden, of je een deksel gebruikt of niet, etc.) raden wij aan het zelf in te schatten. Zodra de groenten hun geur aan de keuken beginnen af te geven zullen ze zo goed als klaar zijn, en om ze te checken kun je – zoals gewoonlijk – even proeven.

Andere kooktechnieken

Natuurlijk zijn er naast koken nog vele andere technieken om groenten te bereiden, zoals blancheren, bakken, roerbakken, frituren, tot een crème verwerken… Als je meer wil leren over deze technieken om je groentes wat op te fleuren en wil zien hoe onze topkoks het aanpakken, schrijf je dan nu in voor onze online kookcursus!

[thrive_leads id=’4692′]

10/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit