Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Bloemkool koken en op smaak brengen

Sommige mensen moeten er niet aan denken, het eten van een bloemkool. Anderen daarin tegen willen niet anders. Het verschil tussen de liefhebbers en de haters van bloemkool zou best wel eens kunnen komen door de verschillen in bereidingswijze.

Een bloemkool is bitter van zichzelf, en daar houden mensen vaak niet van. Het zit in onze natuur om bitter te verafschuwen, dit staat vaak gelijk aan bedorven eten. Maar wist je dat je tijdens het koken van je bloemkool al kan zorgen voor een goede smaak? 

We beginnen bij het begin. Het koken van je bloemkool, dat moet natuurlijk wel gezond gebeuren. Wellicht komen deze stappen je bekend voor. We gebruiken dezelfde bereidingstechniek als die voor broccoli.

Stap 1. Zet een pan water op het vuur. Let op, zorg er voor dat er niet meer dan een duimdikte aan water in de pan zit, meer water is namelijk niet nodig. Voeg een snufje zout toe aan het water. 

Stap 2. Snij ondertussen de bloemkool, inclusief de stam van de bloemkool, in gelijke delen. Het is belangrijk om het in gelijke delen te snijden, anders is niet alles even snel gaar. Dus alle roosjes van de bloemkool in gelijke stukken en de stronk in gelijke blokjes. 

Stap 3. Zodra je water kookt kan de bloemkool de pan in. Zet gelijk de deksel op de pan, de bloemkool zal nu langzaam garen (stomen). 

Stap 4. Hoe weet je of de bloemkool klaar is? Heel simpel, pak een vork en prik met je vork in de bloemkool. Kom je er makkelijk doorheen, dan is het gaar. Gaat het nog moeizaam, dan kun je snel weer de deksel op de pan doen en moet de bloemkool nog iets langer garen. Koken gaat op gevoel. Hoeveel minuten de bloemkool precies dient te garen ligt aan de pan die je gebruikt, het vuur en aan de bloemkool zelf. 

Door de bloemkool via deze stappen te garen verlies je geen vitaminen en smaak aan het water. Deze techniek kun je overigens voor bijna alle soorten groenten gebruiken.

 

Extra smaakdimensie

Bloemkool is bitter en daar houden veel mensen niet van. Hoe zou je de bloemkool extra smaak kunnen geven? De meest gebruikte techniek; kaas over je bloemkool. Kaas is van zichzelf erg zout. De combinatie van zout met bitter doet het vaak erg goed. Helemaal wanneer de bloemkool niet helemaal gaar is gekookt, maar de bloemkool enigszins ‘knapperig’ is gebleven door het stomen van de bloemkool. De verschillende structuren maakt dat de bloemkool een stuk lekkerder wordt.

Een andere optie om bloemkool te koken is door kerriepoeder aan je water toe te voegen. Kerriepoeder is enigszins scherp en een beetje zoet van zichzelf. Dit zorgt ervoor dat de bloemkool een wat pikantere smaak krijgt en een gele kleur krijgt. Wist je dat de kleur van een product er voor zorgt dat iets lekkerder smaakt? De positieve verwachting over een bepaald product zorgt ervoor dat je het al lekkerder vindt smaken, zonder dat er daadwerkelijke verschillen in smaak zijn.

Tijd om te experimenteren. Gooi een flinke scheut kerriepoeder in je kookwater. Volg dezelfde stappen als hierboven beschreven. Roer een aantal keer je bloemkool om tijdens het stomen, hierdoor zorg je ervoor dat alle bloemkool roosjes en blokjes door het water zijn gehaald. 

We zijn benieuwd of deze techniek voor jou heeft gewerkt. Laat een reactie achter of jij de smaakcombinatie wel of niet lekker vindt. Voor ons is het vooral belangrijk dat jij durft te experimenteren met smaken. Er zijn namelijk nog veel meer wijzen waarop je de bloemkool op smaak kunt brengen.

[thrive_leads id=’4692′]

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit