Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Zoete aardappels uit de oven

Tips en technieken

De zoete aardappels uit de oven zijn favoriet in vele huishoudens; een zoetere smaak dan de gebruikelijke aardappel gepaard met vele gezondheidsvoordelen maakt deze kleurrijke aardappel een echte lieveling onder de zetmeelrijke groentes. In dit blog nemen we een kijkje bij de beste tips en technieken om zoete aardappels uit de oven te maken op twee manieren: in zijn geheel, of in frietjes gesneden.

Zoete aardappels uit de oven – de aardappel in zijn geheel bakken

Om de zoete aardappel in zijn geheel in de oven te bakken, zijn er twee dingen nodig: een goede voorbereiding, en wat geduld. De baktijd voor een gemiddelde grootte aardappel is ongeveer 45 minuten (afhankelijk van je oven), dus zorg ervoor dat je tijdig begint te koken als je gerecht zoete aardappels uit de oven bevat!

Was de zoete aardappel grondig

Er is niets zo vervelend als een zandkorrel tussen je kiezen krijgen als je net een lekker hapje zoete aardappel zit te kauwen. Voorkom deze vervelende sensatie en was de zoete aardappels daarom grondig voor d bereiding. Dit kun je gewoon met je handen en wat kraanwater doen, en gebruik je vingers om ook de viezigheid uit kleine inkepinkjes te krijgen. Schillen is niet nodig; door de aardappels voor voldoende tijd te bakken kan de schil makkelijk van het vruchtvlees verwijderd worden aan het eind van de bereiding.

Prik gaatjes in de aardappels

Bij het maken van zoete aardappels uit de oven is de structuur onwijs belangrijk. Een te soppige of juist te droge aardappel geeft een nare sensatie in de mond tijdens het eten, en trekt de aandacht weg van de heerlijke zoete smaak. Als de aardappel in zijn geheel in de oven wordt gebakken, is het daarom nodig eerst even wat gaatjes in de aardappel te prikken. Dit kun je gemakkelijk doen met een vork, en dit levert gelijk de mogelijkheid even wat frustraties af te reageren…

Laat de aardappels langer in de oven

Nadat de aardappels voldoende tijd zijn gebakken, is het aan te raden ze nog een tijde in de oven te laten nadat deze is uitgezet. Zo’n 20 tot 30 minuten zal voldoende zijn om de structuur van de aardappel te verbeteren, omdat deze namelijk nog even wordt doorgekookt zonder het risico te lopen dat de buitenkant aanbrandt.

Frietjes maken van zoete aardappel

Omdat zoete aardappels wat meer vocht bevatten dan de alledaagse aardappel, kan het lastig zijn knapperige frietjes te creëren met zoete aardappels uit de oven. Echter, met het gebruik van de juiste technieken, is deze creatie zeker mogelijk, en het eindresultaat is absoluut de moeite waard!

Week de aardappels in water voor het bakken

Omdat (zoete) aardappels zetmeel bevatten, laten ze minder gemakkelijk hun water los tijdens het bakken dan zetmeel-arme producten. Dit vocht dat de aardappels van nature bevatten kan het knapperig worden in de oven verhinderen. Om toch knapperige zoete aardappels uit de oven te maken kun je de aardappels van te voren een uur of twee in water laten weken. Dit verwijdert veel van het zetmeel, waardoor het vocht later in de oven makkelijk uit de aardappels ontsnapt. Zorg ervoor dat je de aardappels na het weken even goed afspoelt en droog dept, om al het losgekomen zetmeel te verwijderen.

Maak slim gebruik van de oven

Door slim gebruik te maken van de oven, kun je gemakkelijker knapperige zoete aardappels uit de oven creëren. Plaats de bakplaat bijvoorbeeld onderin de oven, zodat deze heter wordt en alle damp naar boven opstijgt – weg van de aardappels. Open ook af en toe de deur van de oven om al die vochtige damp te laten ontsnappen.

Neem voor meer kooktips en –technieken een kijkje bij onze online kookcursus, en krijg het koken zonder recept onder de knie met de hulp van onze topkoks!

[thrive_leads id=’4692′]

10/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit