Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Vervang het pakje: Zelf pastasaus maken III

Heb je de eerste twee delen van het zelf pastasaus maken gemist? Neem dan eerste even een kijkje bij onze vorige blogs en leer alles over het maken van een standaard tomaten saus, en een heerlijke verse pesto op twee manieren!

Deze keer gaan we een stapje verder: zelf een goede carbonara maken. Maar voor we hier aan beginnen willen we graag eerst even het grootste misverstand over pasta carbonara uit de lucht helpen met de volgende stelling: carbonara bevat dus geen room!

Zo. Nu dat niet meer te verwarren valt, gaan we over tot het zelf pastasaus maken, deel drie: de perfecte carbonara.

Het traditionele recept

Zet die room terug in de koelkast, en haal in plaats daarvan maar wat verse eieren en een goede Parmezaanse kaas tevoorschijn. In de traditionele carbonara creëer je die romige saus namelijk met een mix van eieren, Parmezaanse kaas, en het vet van de guanciale (de naam voor het stukje vlees van de kaak van het varken, dat in Rome in het traditionele recept voor carbonara gebruikt werd…en wordt).

Mocht je geen guanciale kunnen vinden, dan kun je in plaats daarvan pancetta gebruiken, een populaire vervanging die ook goed thuis is in het carbonara recept.

Zelf pastasaus maken: carbonara

Start je carbonara avontuur door de guanciale of pancetta in reepjes te snijden. Dit hoeft niet te klein, de Italianen houden wel van een lekkere hap vlees tussen de spaghetti door! Voeg wat olijfolie toe aan een pan en bak hierin het vlees gaar.

Terwijl het vlees bakt kun je de rest van de saus voorbereiden. Doe hiervoor wat eieren en een eigeel in een kom (dit is voor ongeveer twee personen), en mix het goed door samen met wat peper en de Parmezaanse kaas. Het is niet nodig om zout toe te voegen, het vlees en het vet wat daaruit los is gekomen zorgen al voor genoeg zoute smaak!

Draai zodra het vlees gaar is het vuur omlaag – dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je straks niet per ongeluk een omelet a la spaghetti bakt! Voeg de gekookte pasta toe aan de pan, en roer het even goed door zodat de pasta echt goed de smaak van het vlees kan opnemen.

Tot slotte is het tijd om de eiermix toe te voegen. Doe dit al-roerend, en let erop dat je vuur laag (of zelfs uit) staat en de spaghetti niet meer al te heet is. De eieren horen aan het eind niet compleet gaar te zijn, omdat je immers en saus-achtige structuur wil behouden. Haal de carbonara daarom op tijd uit de pan, en serveer het met nog wat Parmezaanse kaas en zwarte peper.

Al overtuigd? Zelf pastasaus maken hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn of lang te duren, en het is zeker weten de moeite waard. Wij raden het iedereen aan!

Wil je meer kooktips leren van echte topchefs? Schrijf je dan snel in voor onze online kookcursus, of neem eerst een kijkje bij de gratis proefcursus. Tot snel!

[thrive_leads id=’4692′]

 

15/05/2020
© 2020 Kookuniversiteit