Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Wat is schiften?

En hoe voorkom je het

Waarom schiet een product in de schift? Je denkt alles goed te doen zoals op het recept staat. Je maakt de lekkerste creme of een bijzondere saus. Toch lukt het niet zoals je had verwacht. De saus wordt korrelig of mengt voor geen meter. Dan is je product in de schift gegaan. Wat is Schiften? Hoe komt dit? En wat kun je er tegen doen? Dat leggen we je uit in deze blog.

Wat is Schiften nou precies? 

Schiften is het proces waarbij twee vloeibare stoffen zich van elkaar afscheiden. Vaak is dit de olie die zich van het water afzet of andersom. In de voedsel industrie worden vaak producten toegevoegd om dit te voorkomen: de bekende e-nummers (e-nummers tussen de 400 – 495). Jij hebt geen e-nummers nodig om het schiften van je saus of crème te voorkomen. Als je met verse producten werkt en je producten direct consumeert dan is het toevoegen van e-nummers helemaal niet nodig. Maar hoe pak je dit dan aan?

Iets gaat in de schift doordat kleine olie druppels (of vetten) in elkaar samenvoegen. Dit proces wordt vaak veroorzaakt wanneer bijvoorbeeld de olie en het water niet dezelfde temperatuur hebben. Ook kan iets in de schift schieten wanneer de hoeveelheid water uit verhouding is met de rest van je product. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je fruit aan je mengsel toevoegt. In fruit zit vaak veel water en in de loop der tijd klonteren de vetten van je product daardoor samen. 

Hoe kan ik het schiften voorkomen?

Zorg ten eerste ervoor dat al je producten dezelfde temperatuur hebben wanneer je deze samenvoegt. Zorg er vervolgens voor dat de saus inclusief de room niet te heet wordt. Dit kan het schiftingsproces versnellen. Gebruik geen producten met een relatief hoog vetpercentage als je schiften wil voorkomen of koop kookroom die speciaal is ontwikkeld tegen het schiften. Zure room is vaak een no-go. Die schiet snel in de schift en geeft ook een andere smaak aan je product.

Hoe kan je een product die in de schift is geraakt, weer tot een gladde massa maken?

Zorg dat het product op kamer temperatuur is (20-22 graden). Gebruik een mixer om het product weer tot een gladde massa te vormen. Je kunt hier voor ook eventueel een eidooier of wat suiker gebruiken. Deze stoffen helpen om te zorgen dat de vetten en oliën niet samenklonteren.

[thrive_leads id=’4692′]

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit