Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Zelf pasta maken

Tips en technieken

Zelf pasta maken; een van die dingen die je altijd al een keer hebt willen leren, maar nooit aan toe komt. Verse pasta maken hoeft echter helemaal geen dagen in de keuken te kosten, en met de juiste technieken kan ook jij straks een heerlijk bordje zelfgemaakte pasta serveren! In dit blog zullen we ingaan op de basis van het pasta maken – van het juiste meel kiezen tot het deeg in verschillende vormen snijden, er zijn straks geen excuses meer over om het maken van verse pasta eindelijk een keer te proberen!

Het juiste meel

Zelf pasta maken begint al lang voor je de keuken in duikt. De juiste ingrediënten kiezen is hier – zoals bij elk gerecht – van groot belang en zal ongelofelijk veel invloed hebben op het eindresultaat. Aangezien pasta grotendeels uit meel bestaat, is de kwaliteit van het meel een van de belangrijkste aspecten van een goede pasta. De standaardkeuze van menig chef gaat uit naar tipo 00. Klinkt chique, maar het wil niks meer zeggen dan erg fijn meel (de Italianen gebruiken nummers om aan te geven hoe fijn het meel is: 00 is het fijnst, 0 is fijn, 1 is wat grover, 2 is het grofst).

Natuurlijk kun je tipo 00 van verschillende soorten meel gebruiken. Welke je kiest hangt af van de structuur die je wil bereiken. Ben je van plan spaghetti te maken, dan is standaard bakmeel prima. Voor bijvoorbeeld lasagne bladen is een iets steviger deeg gewenst, dus zou een volkoren meel of broodmeel meer geschikt zijn. Welk type meel je ook kiest, probeer het zo vers mogelijk te krijgen. Meel hoort een lekkere geur te hebben; als de geur al is verloren weet je dus dat het meel al vrij oud is en minder smaak aan je pasta zal toevoegen dan vers meel.

Gluten vormen

Pasta deeg is niets meer dan meel met een vloeistof, gekneed tot er een glutennetwerk is gevormd. Zelf pasta maken kan je dus doen met alleen meel en water (zoals dat vroeger in de armere delen van Italië ook werd gedaan), of met eieren en/of olijfolie. De door jou gekozen vloeistof voeg je toe aan het meel, en door het mixen van water (of olie/ei) met het meel zal er een glutennetwerk gevormd worden. Dit netwerk is wat de pasta bij elkaar houdt, en er voor zorgt dat je het deeg is verschillende vormen kan kneden.

Kneedtechnieken

Voor de beste kneedtechniek verwijzen we je graag door naar het volgende filmpje, waarin chef Genaro Contaldo demonstreert hoe hij zijn pasta deeg elke keer tot perfectie kneedt:

https://www.youtube.com/watch?v=ESz55eORW44

Belangrijk bij het zelf pasta maken is dat je eraan denkt je deeg na het kneden even te laten rusten voor je het uitrolt. Dit geeft het glutennetwerk de kans om te “ontspannen”, zodat het deeg makkelijk plat rolt en niet terugveert in de originele vorm.  

Vormen

Pasta is in eindeloos veel vormen te kneden en snijden. Je kan bijvoorbeeld tagliatelle of spaghetti maken door middel van een pastamachine, of het deeg oprollen en door middel van het snijden van dunne reepjes de spaghetti vormen. In het volgende filmpje wordt het vormen van een paar van de meest bekende pastavormen gedemonstreerd:

https://www.youtube.com/watch?v=1teUhznIYeU

Koken en serveren

Voor tips over het koken van pasta kun je terecht bij dit blog. Houdt hierbij in gedachten dat verse pasta minder lang hoeft te koken dan gedroogde pasta – regelmatig even checken en proeven dus!

[thrive_leads id=’4692′]

09/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit