Login

  • Geen producten in je winkelmand.

De voordelen van leren koken zonder recept

Stel je voor:

je investeert een flink deel van je maandsalaris in een dure kookcursus, die op een locatie zo’n 70KM van huis gegeven wordt. Vol goede moed ga je op weg naar de eerste les, waar je in een grote groep over de schouders van de langste man ter wereld, die natuurlijk precies voor jouw neus moest gaan staan, probeert te zien wat de kok demonstreert. Na ongeveer de halve demonstratie te hebben meegekregen ga je wat twijfelachtig aan de slag met het ingewikkelde recept, terwijl je probeert de exotische ingredienten uit elkaar te houden en tot op de miligram precies af te wegen.

Eenmaal thuis ben je alle namen van die moeilijke ingredienten alweer vergeten, en kun je je nog maar half de volgorde van het recept herinneren dat drie A4-tjes vol instructies in beslag nam. De tweede les kom je een half uur te laat omdat er file stond en snap je al helemaal niks van de laatste twee minuten uitleg.

Tegen de tijd dat les drie aanbreekt heb je het al opgegeven en stap je de auto niet eens meer in. Je keukenskills zijn amper verbeterd, en die paarhonderd euro hebben je uiteindelijk alleen geleerd hoe je ongeveer de helft van een fancy recept in elkaar flanst, mits je alle ingrediënten van over de hele wereld bij elkaar sprokkelt.

Dit is nou precies wat wij met de online kookcursus van de Kookuniversiteit willen vermeiden. Geen files, geen ingewikkelde recepten en eindeloze lijsten met exotische ingrediënten. In plaats daarvan focussen wij alle aandacht op het leren koken zonder recept. Wat daar precies de voordelen van zijn? Dat lees je hieronder:

Minder voedselverspilling

Omdat jij na het volgen van de online kookcursus je nooit meer stug aan een recept (met bijbehorende ingrediëntenlijst) hoeft vast te houden, zul je een stuk minder eten verspillen. Je kunt ten slotte altijd een lekker gerecht in elkaar zetten, met wat je ook toevallig in de koelkast en de keukenkastjes vindt.

Minder stress in de keuken

Iedereen kent dat moment tijdens het koken waar je jezelf even helemaal kwijt bent; aardappel in je haar, tomatenpuree op het uitgeprinte recept en zout in de koffie in plaats van in de marinade. Alles lijkt tegelijk te moeten, en tussen het precies afmeten van de ingrediënten door probeer je ook nog elke stap zorgvuldig door te lezen om er zeker van te zijn dat je alles precies goed doet. Al snel associeer je koken alleen maar met stress en rommel – niet echt iets om naar uit te kijken… Leren koken zonder recept, zodat je straks niks anders dan je eigen hoofd nodig hebt in de keuken, lijkt ineens meer dan de moeite waard!

Ingrediënten leren kennen

Waarschijnlijk een van de grootste voordelen bij het koken zonder recept, juist als je een beginnend kok bent, is dat je automatisch je ingrediënten leert kennen. Je moet ten slotte op je eigen intuitie gaan vertrouwen om in te schatten hoeveel komijn er in het gerecht moet, of wat de juiste verhouding bloem tot water is. Doordat je niet alles domweg uit een kookbok kopieert zul jij veel sneller leren koken op gevoel, en ontwikkel je snel je eigen koksgevoel dat je op weg zal helpen bij welk gerecht dan ook.

Wil jij ook leren koken zonder recept? Schrijf je dan nu in voor onze online kookcursus, of neem een kijkje bij de gratis proefcursus.

[thrive_leads id=’4692′]

10/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit