Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Zelf ijs maken

Lekker zelf ijs maken, gemakkelijker dan je denkt!

In de zomer is niks lekker dan een verkoelend ijsje. Het hoeft er niet eens warm voor te zijn. De grootste ijsverbruikers zijn de Scandinaviërs.
Je kunt zelf ijs maken met de ijsmachine natuurlijk, maar met de hand kan ook. Het is wel gemakkelijker met de ijsmachine want dan wordt het roeren en koelen voor je gedaan en wel tegelijkertijd. Het grote pluspunt aan zelf ijs maken is dat het veel lekkerder is. Logisch wat het wordt vers gemaakt zonder verdere toevoegingen.
Je zult zien, zelf ijs maken is een koud kunstje!

IJs maken met de ijsmachine

Het handige aan de ijsmachine is dat je niet steeds naar de vriezer moet om je ijs te roeren. Met de ijsmachine heb je ook veel minder kans op ijskristallen. De prijzen voor een ijsmachine lopen sterk uiteen, van een paar tientjes tot 300 euro. De duurdere ijsmachines vriezen het ijs gelijk in terwijl het gemaakt wordt. Bij de goedkopere heb je koelelementen nodig. Als je af en toe wat ijs wilt maken, kun je waarschijnlijk prima uit de voeten met een voordelige ijsmachine. Als je graag en vaak op hoog niveau kookt, dan loont een investering in beste ijsmachine de moeite.

Zelf ijs maken met de hand

Als je geen ijsmachine hebt, kun je toch zelf ijs maken. Volg het recept voor roomijs en in de laatste stap schenk je het ijsmengsel uit over een grote platte bak. Dit zet je in de vriezer en vervolgens moet je er elke 30 minuten aan denken om het mengsel te roeren, gedurende 2 tot 3 uur.
Dit voorkomt dat er ijskristallen ontstaan. Die zijn helemaal niet lekker bij roomijs.

Basisrecept roomijs

De ingrediënten zijn heel eenvoudig:
– 250 ml volle melk
– 250 ml slagroom (wel echte)
– 4 eieren (alleen de dooiers worden gebruikt)
– 150 gram fijne witte suiker
– ijsmachine of platte bak

Omdat je eieren in dit gerecht verwerkt, is het belangrijk om de kans op salmonella te minimaliseren.
Daarom wordt de melk en eidooiers verwarmd voor verwerking.

Stap 1.
Melk au bain-marie verwarmen tot ongeveer 70 graden. Als je vanille ijs wilt maken, dan kook je hierin een vanillestokje in mee.

Stap 2.
Meng de eidooiers en suiker tot een dikke massa. De eiwitten worden niet gebruikt. De suiker moet geheel opgelost zijn. Dit schenk je dan bij de melk en je verwarmt het pannetje au bain-marie tot 82 graden. Dan gaat het eigeel binden. De temperatuur mag niet te hoog oplopen want dan worden de eidooiers te hard.
Zodra de eigelen zijn gebonden haal je het van het vuur.

Stap 3.
Zet het mengsel in de koelkast om af te koelen. Zodra het koud is, klop je de slagroom stijf en dit schep je door het ei-melkmengsel.

Stap 4.
Op dit punt kun je smaakjes toevoegen, siroop of bijvoorbeeld fruit.

Stap 5.
Nu mag het ijs worden, giet het in de ijsmachine of giet het in een platte bak. In de ijsmachine is je ijs in 40 tot 45 minuten klaar. Als je het ijs met de hand maakt, moet je om de 30 minuten even naar je vriezer om het ijs door te roeren, gedurende 2 tot 3 uur. Daarmee voorkom je ijskristallen. Vervolgens heeft handgemaakt ijs nog een nachtje in de vriezer nodig om goed hard te worden.

Als het de eerste keer is dat je zelf ijs maakt, kun je het beste eerst vanille ijs maken. Dan komen de variaties later wel. Bovendien proef je dan beter hoeveel lekkerder eigengemaakt ijs is. De romigheid komt dan extra goed tot uiting.

Zelf sorbetijs maken

Sorbetijs zelf maken is eigenlijk nog gemakkelijker dan roomijs. Je hoeft je niet druk te maken om room en eieren. Het is eigenlijk alleen vruchtensap, of vruchtenpuree met suiker of honing en dan ingevroren. Je kunt dit ook in de ijsmachine maken. Het is dan een kwestie van pureren, mengen met suiker opgelost in water en het mengsel kan de ijsmachine in.
Als je helemaal geen geduld hebt… Er zijn speciale powerblenders die het fruit direct blenden en direct ook invriezen. Dan komt het bevroren uit de tuit. Dit is de allersnelste optie voor warme dagen.

Zelf ijs maken is helemaal niet moeilijk. Het enige waar je echt op moet letten bij ijs maken is dat er geen salmonella ontwikkelt. Dit kan door het gebruik van de eieren, maar ook door het laten smelten van het ijs. Als ijs eenmaal is gesmolten kan het niet meer terug in de vriezer. Warm ijs heeft heel snel salmonella- en listeria-bacteriën en het opvriezen doet daar niks aan. Dit geldt voor alle bevroren voedsel die ontdooid is, dat mag je niet meer invriezen.
Dus gewoon direct alles lekker opeten, dat eigengemaakte ijs!

[thrive_leads id=’4692′]

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit