Login

  • Geen producten in je winkelmand.

3 tips om te koken op gevoel

Koken op gevoel gaat met vallen en opstaan, en tijdens het koken is het onwijs belangrijk om je gerecht even te proeven. Je wil immers je gasten geen flauwe soep voorschotelen, of een stuk vlees dat te droog is, een visschotel die te zout is, enzovoort. Maar hoe weet je nou precies wanneer een gerecht al de perfecte combinatie van smaken, structuren en tempraturen heeft bereikt, of dat het nog net even wat beter kan? In andere woorden, hoe proef je een gerecht? Wij hopen je met deze drie tips om te koken op gevoel op weg te helpen:

Check of alle smaken aanwezig zijn (zoet, zout, zuur en bitter)

Om een gerecht compleet te maken, is het belangrijk dat alle smaken aanwezig zijn. Om te koken op gevoel is het daarom handig om te checken of je alle smaken hebt verwerkt in je recept; welke ingrediënten zorgen voor de zoete smaak, en welke juist voor de zoute? Heb je ook iets zuurs en iets bitters toegevoegd, en komen alle smaken mooi gebalanceerd uit in het uiteindelijke gerecht? Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de bittere smaak net iets te veel overheerst, of dat de zoutheid helemaal blijkt weggevallen te zijn.

Het is ook belangrijk om van tevoren te bedenken welke ingrediënten voor welke smaak moeten zorgen, zodat je tijdens het kookproces al kan checken of ze de goede kant op gaan. Let op de manier waarop je je producten om smaak brengt, en proef ze af en toe tussendoor. Check voor je serveert nog even of alle smaken in balans zijn, en vergeet ook de volgende tip niet.

Check of alle structuren aanwezig zijn (vettig, flimisch en krokant)

Nu je alle smaken in je gerecht hebt verwerkt, is het belangrijk te letten op de structuren. Heb je bijvoorbeeld wel eens iets gegeten dat onwijs goed smaakte, maar gewoon net niet “goed” voelde in de mond? Dat heeft te maken met de structuur die een gerecht moet bezitten. Tijdens het koken op gevoel is het belangrijk om te zorgen dat je verschillende structuren in je gerecht verwerkt; vettig, flimisch en krokant.

Zorg hier ook weer dat de verschillende aspecten in balans zijn, en elkaar aanvullen zonder dat de een de ander compleet overheerst of ze juist allemaal tegen elkaar wegvallen. Door al deze structuren te combineren geef je je gasten een fijne eet-ervaring, zowel op gebied van smaak als het daadwerkelijke kauwen!

Train je smaakpalet

Als je wil koken op gevoel, moet je natuurlijk wel een gevoel voor koken ontwikkelen. Gelukkig is dat hartstikke simpel – gewoon regelmatig koken, en regelmatig lekker eten! Eén van de beste manieren om te leren herkennen of een gerecht al op zijn best is of niet, is door een hele hoop verschillende gerechten te proeven. Niet alleen de Michelinster gerechten, juist ook het straateten, de pizza van de Italiaan op de hoek en het familierecept voor boerenkool van je oma – het heeft allemaal een bepaalde smaak, en het is aan jou om te herkennen of die smaak al perfect is of dat het net even wat beter had gekund. Neem de tijd om heel bewust te eten, en laat alle smaken, structuren en temperaturen op je inwerken. Bedenk voor jezelf wat jij van dit gerecht kan leren, of wat je juist anders had gedaan, en pas die lessen toe als je zelf weer in de keuken staat. Dit proces kan je natuurlijk ook toepassen op je eigen creaties!

Om meer te leren over smaken en structuren combineren in je eigen gerechten en beter te gaan koken op gevoel, check de gratis online proefcursus van de Kookuniversiteit en haal de chef-kok in jezelf naar boven!

[thrive_leads id=’4692′]

10/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit