Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Bakken met olie of boter?

bakken met olie of boter


Bakken met Olie of Boter. Wat is nou beter? Uiteindelijk draait het allemaal om dat perfecte biefstukje. Die willen we allemaal wel kunnen bakken. En naast het feit dat het cruciaal is om een goed stukje vlees in huis te hebben. Is het ook erg belangrijk of jij je vlees met boter of met olie bakt. 

Wat is het verschil tussen olie of boter? 

Qua kooktechniek is het grootste verschil tussen olie of boter dat olie veel heter kan worden dan boter. Boter zal verbranden wanneer je pan te heet wordt. Dit geeft je vlees een vervelende smaak. Olie kan veel en veel heter worden. Het voordeel hiervan is, is dat jij het vlees goed kan dicht schroeien. Dit is een belangrijke stap in het bakken van vlees.

Daarnaast krijgt je vlees door de hogere temperatuur een lekkerdere smaak. Dit komt door de Maillard reactie. Dit is de reactie waarbij je ziet dat je vlees of kip een mooie bruine laag krijgt. Deze bruine laag zorgt voor een zoete smaak aan je product. 


Alleen nog maar bakken met Olie? 

Nou. Eigenlijk niet. Want waarom bakken zoveel mensen met boter? Boter geeft een hele lekkere smaak aan je vlees. Het is wellicht niet het meest gezonde keuze, maar wat je wel zou kunnen doen is wanneer je vlees bijna dichtgeschroeid is, is een klein beetje boter toevoegen zodat je vlees net even wat extra smaak krijgt. In michelinster Restaurant-ML doen ze het ook op deze manier! 

 


Conclusie. Bakken met olie of met boter?

Eigenlijk is ons antwoord: Gebruik beide. Maar de reden waarom jij boter of olie gebruikt verschilt wel. Olie gebruik je om je vlees of vis op een hoge temperatuur te kunnen bakken. Dit is ontzettend belangrijk wil jij dat perfecte stukje vlees of vis bereiden. Boter gebruik een klein beetje voor de smaak. De vettige structuur en het feit dat boter altijd smaken verbindt, maakt je vlees of vis net even wat lekkerder. 

Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.

[thrive_leads id=’4692′] 

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit