Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Alles over mosselen koken

Mosselen eten is een prachtige Nederlandse traditie, zeker in de kustprovincies. In vroegere tijden waren mosselen vooral voor de armen, want mosselen waren goedkoop. Mensen verzamelden ze meestal zelf op het strand zodra het eb werd. In latere tijden kwam de mosselvisserij in opkomst, omdat men erachter kwam dat veel mosselen bij elkaar groeiden in mosselbanken.
Tegenwoordig zijn mosselen nog onverminderd populair. Het is een heel veelzijdig gerecht, je kunt mosselen op verschillende manieren klaar maken. Mosselen zijn heel gezond, zeer eiwitrijk, vooral vroeg in het seizoen. Mosselen zijn een groot deel van het jaar verkrijgbaar, van juli tot februari. Het hoogseizoen voor mosselen is in augustus en september.
Zo goed als alle restaurants aan zee serveren mosselgerechten, maar je kunt natuurlijk ook zelf mosselen koken. Het is gemakkelijk en snel klaar.

 

Voordat je begint met mosselen koken

Allereerst heb je een flink grote pan nodig, met een hoge deksel. In het zomerseizoen kun je een speciale mosselpan vinden in een goed gesorteerde winkel voor huishoudelijke artikelen. De mosselen worden namelijk met schelp en al gekookt en de schelp gaat tijdens het koken open staan. Dat neemt veel ruimte in beslag.
Ten tweede moeten de mosselen goed worden gewassen en gecontroleerd. De mosselen kunnen zanderig zijn en ook zand in de schelp hebben. Spoel de mosselen een aantal keer met koud water. Daarna laat je ze een tijdje in een bak met koud water staan. Dan kan het zand losweken en de mossel sluit de schelp. Schelpen die in het koude water open blijven staan, zijn waarschijnlijk niet goed meer. En van een bedorven mossel kun je flink ziek worden. Je kunt dit controleren door met de bolle kant van een lepel een tik op de open mossel te geven. Als het goed is, sluit de mossel dan. Zo niet, gelijk weggooien. Mosselen met een kapotte schelp gooi je ook gelijk weg. Sowieso bij twijfel weggooien. Eventuele draden snij je van de schelp en dan zijn de mosselen klaar voor verwerking.

Basisrecept mosselen koken

Je neemt je grote pan en hierin breng je een laag vocht aan de kook. Dit kan water zijn, groentebouillon of witte wijn.
Zodra het vol kookt, doe je de mosselen in de pan. De pan kan tot ongeveer één derde worden gevuld. Je laat dit een paar minuten goed doorkoken. Daarna schud je een paar keer goed met de pan zodat de mosselen door elkaar geschud worden. De mosselen zijn klaar zodra alle schelpen open staan. Dit duurt 5 tot maximaal 8 minuten. Korter is beter want door te lang koken, kunnen de mosselen taai worden.
Als er na het koken nog een mossel met dichte schelp is, dan moet je die ook weggooien.
Zo eenvoudig is mosselen koken en veel ingewikkelder hoeft het niet. Heerlijk met stokbrood en kruidenboter of natuurlijk met frietjes.

Kookuniversiteit - Mosselen koken

 

Variaties op mosselrecepten

Het koken van de mosselen is in basis steeds gelijk, maar je kunt er zelf naar smaak mee variëren. Je kunt in de mosselpan eerst een uitje met knoflook fruiten, vervolgens voeg je wat soepgroenten toe en die fruit je ook even mee. In het hoogseizoen kun je in een goed gesorteerde supermarkt ook een zakje mosselgroenten krijgen, heel handig.
Na het fruiten voeg je witte wijn toe, je brengt dit aan de kook en daarin kook je de mosselen zoals boven beschreven.

Als je niet zo van de witte wijn bent, dan zal het je verheugen te horen dat je mosselen ook kunt koken in bier. Bijna alle varianten bier zijn hiervoor geschikt, zowel triple als blond bier. Volgens kenners komt de mosselsmaak net iets beter tot zijn recht in bier.
De kookprocedure is verder precies hetzelfde als hierboven.

Een sausje maakt het mosselen eten compleet. Dat kan een remoulade zijn, kerriesaus of een knoflooksaus. Een klassieke mosselsaus maak je met 4 delen mayonaise, 1 deel mosterd en iets witte wijn, peper en zout naar smaak
De clou van lekker mosselen eten is dat de mosselen na het koken allemaal open staan en dat ze niet te lang zijn gekookt. En dat je ze met friet serveert eigenlijk.

[thrive_leads id=’4692′]

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit