Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Vissaus maken

Vissaus maken, niet alleen boter bij de vis

Vis is een gerecht waarbij een witte saus zeer welkom is. Het verfijnt de vis en maakt het gerecht als geheel smeuïger. In deze blog vind je de basisreceptuur voor een eigengemaakte witte saus en vervolgens diverse varianten van deze saus, waarmee je vis op verschillende manieren op smaak kunt brengen.

Roux als basis voor een witte saus

Tegenwoordig maken de meeste mensen een saus met behulp van een pakje, omdat dat zo gemakkelijk is. Maar eigenlijk is het maken van een roux als basis voor een witte saus bijna net zo gemakkelijk. Je maakt het met ingrediënten die je altijd wel in huis bent. Hiermee kun je vervolgens heel gemakkelijk diverse soorten vissaus maken.
Je hebt het volgende nodig:
– 50 gram boter
– 50 gram bloem
– een halve liter melk, of bouillon of kookvocht

Smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Roer dit stevig door tot de bloem is opgenomen door de boter. Je hebt dan een pannetje met een beetje klonterig mengsel. Het mag niet bruin worden.
Voeg hieraan stukje bij beetje het vocht toe. Steeds voldoende blijven roeren tot het vocht is opgenomen door het mengsel. Dan voeg je weer wat vocht toe, tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Dit is de basis voor een witte saus en hiermee ga je vissaus maken.

Eenvoudige botersaus maken

De eenvoudigste saus voor vis is een botersaus. Je maakt je roux met bouillon en hieraan voeg je peper en zout toe naar smaak. Een handje gesnipperde peterselie is er lekker bij en geeft de saus bovendien wat kleur. Eventueel kun je ook mosterd toevoegen om de saus wat pittiger te maken.

Variatie vissaus maken met dille

Dille is een kruid dat heerlijk smaakt met een moot vis, bijvoorbeeld zalm of kabeljauw. Je begint de basissaus op dezelfde wijze als hierboven en als vocht voeg je een 50/50 mengsel van witte wijn en bouillon toe. Hiermee maak je de basissaus. Dit laat je even koken, er mag eventueel wat room bij.
Dan roer je er een beetje mosterd door (een theelepel) een handvol verse, geknipte dille. Deze roer je er snel door en dan gelijk van het vuur afnemen zodat het niet doorkookt.

Koude vissaus maken met dille

Bij gefrituurde vis wordt meestal een koude vissaus geserveerd, zoals bijvoorbeeld een remoulade. Maar je kunt ook een koude dillesaus serveren.
Deze koude vissaus maak je met een gelijk deel mayonaise en een gelijk deel yoghurt. Hieraan voeg je een beetje mosterd en een handvol geknipte dille toe. Maak de dillesaus op smaak met peter en zout.
Deze koude vissaus kun je het beste wat vroeger op de dag maken zodat de smaak in de koelkast even goed door kan trekken. Deze vissaus is heerlijk bij kibbeling of bijvoorbeeld gerookte zalm.

Citroensaus maken

Boter-citroensaus heeft een andere basis dan een roux. Het is letterlijk citroen met boter, maar met enig beleid.
Pers één grote citroen of 2 kleinere citroenen uit, eventueel kun je ook een schilletje ervan meekoken.
Doe het citroensap in de pan met 10 cl witte wijn. Dit laat je een paar minuten doorkoken tot de vloeistof iets gereduceerd is. Haal het optionele schilletje eruit.
Dan komt de boter erbij (100 gram). Het moet koude boter zijn, in blokjes gesneden. Haal de pan van het vuur of zorg dat de pan alleen nog op heel laag vuur staat. Dan doe je een paar blokjes in het citroensap en dit laat je smelten. Zodra dit gesmolten is, doe je een paar nieuwe blokjes boter erbij tot die ook zijn opgenomen. Dit herhaal je tot alle boter in de saus is verwerkt. Het mag niet koken want dan heb je risico dat de saus gaat schiften.
Tot slot maak je de saus op smaak met peper en zout. Direct serveren bij de vis.

[thrive_leads id=’4692′]

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit