Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Leren Koken voor Beginners? Op deze manier word jij een betere kok!

Leren Koken voor Beginners wordt uitgelegd door Chef-Kok Mark Gratama (foto beneden)Leren Koken voor Beginners


Leren Koken voor Beginners. Waar begin je nou als je beter wilt leren koken? Hoe werkt leren koken eigenlijk? Met welke vaardigheden moet je beginnen? Moet je gewoon starten met een recept en dan proberen? Of eerst veel lezen / video’s kijken en dan pas aan de slag? Een hoop vragen waar jij na het lezen van dit artikel een goed antwoord op hebt! 

Sinds 2015 zijn we bezig met de vraag hoe je beter wordt in het prachtige kookvak. De Kookuniversiteit is opgericht met maar één doel: Van jou een top kok maken. Samen met de keukenbrigade van Restaurant ML (ze hebben één Michelinster, daarmee behoren ze tot de top 100 restaurants van Nederland :)) werken we elke dag samen rondom de vraag: 

Hoe kunnen we van de beginnende hobbykok zo snel mogelijk een kookliefhebber en top kok maken ?

Inmiddels hebben we al aardig wat kennis opgedaan wat nou wel en niet werkt als je beter wilt worden in koken. Daarom vonden het tijd om een artikel te schrijven over leren koken voor beginners. Want inmiddels hebben we weer goede tips opgedaan die we graag met jou delen. 

Tip 1. Weet waar je naar toe werkt. Weet wat een goede kok allemaal moet kunnen. 

Je hebt een stip op de horizon nodig. Je moet het al voor je zien hoe jij daar in de keuken staat te shinen en heerlijke gerechten voor jouw vrienden en familie maakt. Wij helpen je alvast op weg. Wanneer ben je nou een goede kok? Als elk gerecht wat je maakt verdomd goed smaakt natuurlijk!

Maar hoe zorg je daarvoor? Iedereen zal zijn eigen mening hebben over wanneer iemand nou goed kan koken. Met het team van Restaurant ML hebben we het volgende opgeschreven. Je kan je zelf een goede kok noemen wanneer:

  1. Je alle basistechnieken van het kook vak onder de knie hebt.
  2. Als je in staat bent om een gerecht te proeven, en te weten wat er nog bij moet aan smaken zodat het gerecht net even beter in elkaar zit
  3. Als je weet welke structuren, smaak elementen en voedingstoffen er in een goed gerecht zitten en je deze kennis kan toepassen door het creëren van je eigen gerecht/recept.
  4. Door het proeven van andermans gerechten, en te weten hoe je deze in grote lijnen zelf ook zou kunnen maken
  5. Als je een ingrediënt mist, en precies weet hoe je dit kan opvangen met andere ingrediënten die je in huis hebt liggen.

 

Kortom, je bent een goede kok als je kunt improviseren met de middelen die je hebt, omdat je precies weet wat je aan het doen bent en waarom je dit aan het doen bent. Dit is onze droom van een top kok. Zie jij het ook voor je? Of mis je nog dingen 😉 ? 

Tip 2. Begrijp hoe leren werkt. Hoe leer je eigenlijk? Wat betekent dit voor het leren koken?

Hoe leer je koken

Beter worden in koken. Hoe werkt dat dan precies? Eigenlijk moeten we dan terug naar de vraag: Hoe leer je?  Wij zijn groot fan van het 70 – 20 – 10 principe. Dit principe zegt dat je 70% van je vaardigheden en kennis opdoet door te “doen”. 20% van je vaardigheden en kennis krijg je door middel van feedback en coaching, en 10% van de vaardigheden en tips krijg je door middel van het volgen van cursussen of bijvoorbeeld door het lezen van kookboeken.

Dit principe laat dus mooi zien dat met name gewoon starten, proberen jou het best gaat helpen om beter te worden in koken. Maar zonder de andere 30% van coaching en theorie is het veel lastiger te worden om je te ontwikkelen als kok. De kracht zit hem vooral in de combinatie van zelf proberen (nieuwe recepten proberen) en veel oefeningen, tips en theorie te volgen van een goede coach of hulp. 

Samen met Restaurant ML hebben wij een Online kookcursus ontwikkeld waarin dit principe zit verwerkt. In de cursus krijg je oefeningen die jou aansporen om te “doen”, daarnaast helpen onze koks de cursisten met lastige vragen via mail (20% feedback) en de cursus zit vol met handige tips en informatie (10% pure theorie). We hebben ook een gratis variant, waar je kennis maakt met dit concept. Voel je vrij om je hiervoor in te schrijven! Je kan direct starten, 0nline, vanuit huis. 

[thrive_leads id=’4692′]

Stap 3. Leren Koken voor Beginners is als Judo in de keuken. Behaal de zwarte band, maar begin bij Wit 😉  

Je leert dus het meeste door te “doen”. Maar waar begin je dan? Dat is best een lastige vraag. Want koken bestaat uit vele verschillende kooktechnieken en kennis. Het is cruciaal dat je een goede opbouw hebt in het leren van je kookvaardigheden.

Je kan het vergelijken met het bandensysteem van het judo. Je begint als beginneling bij de witte band. Je krijgt de basis van judo te leren en als je dit onder de knie hebt mag je examen doen om de gele band te mogen dragen.

leren koken stappenplan

Als jij nog maar de witte band hebt, maar al een wedstrijd wilt gaan spelen tegen iemand met de zwarte band, dan blijft er niet veel van je over natuurlijk.

Leren koken door je door een logische volgorde van vaardighaarden te leren. Bij de Kookuniversiteit noemen we dat “Koksrangen“. 

Met leren koken werkt het net zo. Je begint met het leren van een aantal basistechnieken waaronder bijvoorbeeld je snijtechnieken en het bereiden van groenten. Als je deze vaardigheden onder de knie hebt, kan je door naar de volgende vaardigheid.

Voorbeeld van stappen in leren koken

Stap 1. Groenten bereiden (middels verschillende kooktechnieken)

Stap 2. Juiste snijtechnieken beheersen 

Stap 3. Basis van bakken van vlees en vis 

Stap 4. De juiste elementen van een goed gerecht (Smaken herkennen en combineren) 

Stap 5. Zelf simpele en gezonde gerechten kunnen samenstellen zonder recept. 

Stap 6. Zelf culinaire gerechten kunnen samenstellen zonder recept. 

Stap 7. Koken voor grote groepen (praktische tips in de keuken leren) 

Stap 8. Verfijning opzoeken. Nog beter worden in smaakcombinaties maken, wat meer onbekende ingrediënten gebruiken in je gerecht en weten hoe je deze moet bereiden. 

Stap 9. De juiste presentatie van een gerecht. Hoe maak je een gerecht mooi op? 

Uiteindelijk, door telkens stap voor stap je vaardigheden te verbeteren ben jij dit soort plaatjes aan het maken 😉 (al vinden wij een heerlijke aardappel, vlees, groenten net zo lekker belangrijk om goed te kunnen bereiden!)

Kookles hoogste niveau

 

Conclusie voor Leren Koken voor Beginners 

Leren koken voor beginners begint dus met een duidelijk beeld van waar je naar toe wilt werken. Wanneer ben jij tevreden over je kookvaardigheden? Vervolgens moet je beginnen met de juiste stappen. Eerst de basisvaardigheden goed onder controle hebben door je snijtechnieken, bakken van vlees en vis en het bereiden van groenten te kunnen. Deze leer je het best door een combinatie van het 70/20/10 principe. Een combinatie van doen en coaching! 

Een duwtje in de rug nodig om te beginnen? 

We hebben met de Kookuniversiteit een Online Kookcursus ontwikkeld dat jou een duwtje in de rug geeft voor het ontwikkelen van je kookkunsten. De cursus geeft je structuur om een juiste volgorde toe te passen de in de vaardigheden die je moet leren. We hebben oefeningen ontwikkeled die specifiek ingaan op het ontwikkelen van de juiste kookvaardigheden en je leert veel bruikbare kooktechnieken van de keukenbrigade van Restaurant ML. Bekijk de onderstaande video om een gevoel te krijgen voor de cursus of je kan beginnen met de proefcursus om direct te beginnen met het ontwikkelen van je kookvaardigheden! 

15/05/2020
© 2020 Kookuniversiteit