Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Bananenbrood bakken

Tips en technieken

Al sinds 1930 is bananenbrood een populaire zoetigheid in de Verenigde Staten en menig ander (westers) land. Deze brood-vormige cake biedt de praktische mogelijkheid om overrijpe bananen op te gebruiken, en daarnaast is bananenbrood bakken ook nog eens hartstikke simpel om te leren. Je zou natuurlijk even online een recept op kunnen zoeken, maar als je liever wil koken zonder recept houdt dan de volgende tips in gedachten:

Gebruik alleen rijpe bananen

Hoewel het handig is om donkerbruine/zwarte bananen op te gebruiken in een bananenbrood, is het niet per se nodig om alleen maar overrijpe bananen te gebruiken. Zorg er echter wel voor dat de bananen voldoende rijp zijn – dit kun je checken door te kijken of er zich al bruine vlekjes op de schil gevormd hebben. Mocht dit niet het geval zijn dan is de banaan nog niet rijp, en zal hij niet alleen lastig te prakken zijn maar ook de zoete smaak missen die bananenbrood juist zo lekker maakt.

Houdt het gewenste resultaat in gedachten

Klinkt logisch, maar het is belangrijk om tijdens de bereiding van je bananenbrood even stil te staan bij je gewenste resultaat. Wil je bijvoorbeeld een super luchtige en lichte cake, dan is het aan te raden volkoren meel te gebruiken en bakpoeder aan de mix toe te voegen in plaats van voor het standaard zelfrijzende bakmeel te kiezen. Wil je dat de bananensmaak sterk aanwezig is, dan zou je de banaan wat grover kunnen prakken en grote stukken in het deeg kunnen vermengen. Als je juist wil dat de zoetigheid van de banaan gelijkmatig verdeeld is over de cake kun je de banaan tot een puree prakken en op die manier in het deeg verwerken. Alles hangt af van jouw persoonlijke voorkeur als het aankomt op bananenbrood bakken; wees niet bang om te experimenteren, en vergeet niet even op te schrijven wat je deze keer verandert!

Kies voor olie in plaats van boter

Het geheim om droog bananenbrood te voorkomen? Ruil de boter in voor de olie! Olie heeft als fijne eigenschap bij het bakken van cake dat het met het meel emulgeert en het gelijktijdig bedekt. Dit zorgt ervoor dat het meel niet te veel water opneemt (want water en olie mengen immers niet), en het bananenbrood vochtiger zal blijven. Ook handig als je je bananenbrood vegan-friendly wil maken!

Gebruik een tandenstoker om te checken of het bananenbrood klaar is

De tandenstoker truc is al vrij bekend, maar wat je misschien nog niet wist is dat je die tandenstoker eigenlijk op drie verschillende plaatsen in de cake moet steken; links, rechts en in het midden. Bananenbrood bakken zal anders verlopen in elke oven, en zelfs in een en dezelfde oven kan de hitte op verschillende plaatsen in de oven verschillen. Dit zou er dus voor kunnen zorgen dat je cake aan de linkerkant al helemaal klaar is, maar in het midden nog even tijd nodig hebt. Voorkom dat je per ongeluk een cake serveert die nog maar half gebakken is, en prik die tandenstoker in drie verschillende delen van je cake! Pas als hij er op alle drie de plaatsen schoon uitkomt, is de cake klaar om af te koelen.

Als je deze tips behulpzaam vond en graag meer tips wil om te leren koken zonder recept, neem dan ook eens een kijkje bij onze online kookcursus!  

[thrive_leads id=’4692′]

10/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit