Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Mosselen koken

Tips en technieken

 

Eén van de makkelijkste zeevruchten om te bereiden, en toch slaan nog veel koks de plank mis als het gaat om mosselen koken. Van het kiezen van de beste mosselen tot het overwegen van de meest geschikte kooktechniek, het komt allemaal kijken bij het bereiden van deze populaire schelpdieren.

Mosselkwaliteitscontrole

Mosselen koken heeft één hoofdregel: alle mosselen die gekookt worden moeten nog leven op het moment dat je ze in de pan gooit of op de grilplaat legt. Dode mosselen koken en eten kan namelijk leiden tot voedselvergiftiging, en dat is natuurlijk niet de reactie die we graag van onze dinergasten terug willen horen… Gelukkig is het vrij simpel om te controleren of alle mosselen nog in leven zijn; gooi ten eerste alle mosselen weg waarvan de schelp gebroken is, en check vervolgens of er mosselen al geopend zijn. Als ze niet sluiten als je ze een zacht duwtje of een paar tikjes op de schelp geeft, zijn de mosselen dood en niet meer geschikt voor consumptie.

Mosselen bewaren in de koelkast?

Het lijkt op het eerste gezicht misschien logisch om je mosselen in water te bewaren – het zijn immers zeedieren, nietwaar? Echter, mosselen moeten kunnen ademen, en ze bewaren in afgesloten zakken of compleet ondergedompeld in water maakt dat vrij moeilijk. De mosselen moeten wel koud en nat blijven, dus ze inwikkelen in een natte theedoek of krant en dan in de koelkast leggen is een goede manier om ze in leven te houden. Een andere optie is de mosselen in een kom overdekt met een natte theedoek onderin de koelkast te bewaren.

Mosselen koken gaat het best met verse mosselen die op de dag zelf gekocht zijn. Mocht dit om één of andere reden niet lukken, zullen de meeste mosselen ongeveer 24 uur goed blijven in de koelkast – mits ze op een correcte manier bewaard worden, natuurlijk.

Verschillende kooktechnieken

Mosselen koken kan vele betekenissen hebben; misschien stoom jij graag je mosselen in een laagje bier of wijn, maar de buurman legt ze liever op de grilplaat. Je kan ze natuurlijk ook gewoon in een droge pan bereiden, en dan hartstikke simpel serveren met wat stokbrood om het kookvocht mee op te soppen – lekkerder dan het klinkt!

Welke bereidingswijze je ook kiest, één ding blijft altijd belangrijk bij mosselen koken: kook ze niet te lang! Zodra de schelp van een mossel opent is deze gaar en moet hij gelijk van de pan of plaat verwijderd worden.

Als je ervoor kiest om mosselen te stomen, zorg er dan voor dat je een zeer wijde pan gebruikt, en schud de pan regelmatig even om ervoor te zorgen dat het kookvocht en de stoom alle mosselen bereiken. De mosselen zullen alsnog niet allemaal even snel klaar zijn. Verwijder daarom na ongeveer 3 minuten koken de deksel van de pan (die je natuurlijk had gebruikt om te zorgen dat er genoeg stoom en hitte in de pan opbouwt), en verwijder alle mosselen die al geopend zijn met een tang of soeplepel (maar geen plastic in de hitte, A.U.B.). Wacht vervolgens tot ook de laatste mosselen gaar zijn, en serveren maar!

Voor meer kooktips en –technieken, simpel uitgelegd door topkoks en bedoeld voor de thuiskok, neem een kijkje bij onze online kookcursus.

[thrive_leads id=’4692′]

10/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit