Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Wat maakt een goede kok?

4 eigenschappen die de aspirerende kok moet bezitten om goed te leren koken.

We willen allemaal goed leren koken; gewoon de ingrediënten die je in huis hebt bij elkaar schrapen en dan een geweldig neer kunnen zetten. Als professionele koks het doen ziet het er zo makkelijk uit, wat is hun geheim? In dit blog zullen we de 4 eigenschappen van een goede kok verklappen, en leren we je hoe je je die eigenschappen eigen kan maken. Wil je meer informatie over goed leren koken? Neem dan een kijkje bij onze gratis proefcursus – kookles van topchefs, gemakkelijk vanuit je eigen keuken.

Wees creatief

Een goede kok houdt zich niet stug vast aan een voorgekauwd recept, wie de auteur van het recept ook mag zijn. Verschillende situaties en variërende ingrediënten vragen stuk voor stuk om andere benaderingen, en wie kan die nou beter inschatten: het papiertje met de instructies of de kok zelf? Nieuwe smaakcombinaties, een andere bereidingswijze dan traditioneel, misschien een ingrediënt toevoegen, vervangen, of weglaten… Om het beste uit jouw ingrediënten te halen moet je creatief zijn, dus, goed leren koken gaat hand in hand met je creativiteit los laten.

Wees geduldig

Geduld is een schone zaak, en goed leren koken betekent vaak geduldig te leren zijn. Koken gaat gepaard met vele scheikundige processen, en het ene proces is nou eenmaal sneller dan de ander. Hoewel sommige keukenapparaten dit probleem op een moleculair level aanpakken (neem bijvoorbeeld de snelkoker of magnetron) blijft de ouderwetse, langzame manier vaak toch betere resultaten opleveren. De volgende keer dat je een cake bakt en zachte boter nodig hebt dus gewoon even van te voren buiten de koelkast leggen, in plaats van in de magnetron gooien.

Gebruik verse ingrediënten van hoge kwaliteit

Dan kan je nog zo’n goede kok zijn, als je ingrediënten er belabberd bij liggen zal het uiteindelijke gerecht er niet veel beter aan toe zijn. Goed ingrediënten leren kiezen is een belangrijk aspect van goed leren koken, net zo belangrijk als later die ingrediënten op de beste manier te bereiden, combineren en serveren. Investeer wanneer mogelijk in biologische producten van de hoogste kwaliteit, en zorg ervoor dat je altijd even checkt of al je producten nog in topconditie zijn – gedroogde kruiden en meel bijvoorbeeld verliezen met de tijd hun smaak, en kaneel toevoegen waar geen smaak meer aan zit zal je gerecht niet echt op weg helpen. De beste manier om te testen of alles nog in orde is, is natuurlijk door gewoon even te proeven!

Ontwikkel je “koksgevoel”

Goed leren koken is synoniem voor leren vertrouwen op je eigen “koksgevoel”. Weten wanneer een brooddeeg nog iets meer meel nodig heeft of nog even doorgekneed moet worden, inschatten of je genoeg zure aspecten in je gerecht hebt toegevoegd, bepalen wat er nog mist in de erwtensoep… Het maakt allemaal deel uit van vertrouwen op je gevoel, en leunen op de kennis die je met de tijd hebt opgebouwd. De beste manier om dit “koksgevoel” te ontwikkelen is door gewoon veel te koken; veel experimenteren in de keuken, veel proeven, nieuwe technieken uittesten, en kijken wat wel en niet werkt voor jou persoonlijk. Elke kok is anders en heeft zijn/haar eigen trucs en talenten – tijd om die van jou te ontdekken!

Wil je jouw kennis nog een beetje bijspijkeren voor je op je koksgevoel en creativiteit vertrouwt? Schrijf je dan nu in voor de online kookcursus van de Kookuniversiteit.

[thrive_leads id=’4692′]

10/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit