Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Hoe maak je de beste smaakcombinaties?

Zelf smaakcombinaties maken is een belangrijk onderdeel van het koken zonder recept; de smaak van een gerecht is immers één van de belangrijkste dingen waar je tijdens het koken (en eten) op let! In dit blog zullen we kort uitleggen hoe het maken van smaakcombinaties in zijn werk gaat. Mocht je meer informatie en instructievideo’s over het maken van smaakcombinaties willen, schrijf je dan snel in voor onze online kookcursus waar onze topchefs je stap voor stap wegwijs zullen maken in het koken zonder recept.

Zorg dat alle smaken aanwezig zijn

Om te zorgen dat jouw gerecht een heerlijke, complete smaak heeft, is het belangrijk om elementen van elke smaak toe te voegen: zout, zoet, zuur, en bitter. Voorbeelden van smaakmakers die je voor deze smaken kan gebruiken vindt je in de volgende tabel:

Smaak Smaakmaker
Zout Grof en fijn zout, soja, kaas, olijven
Zoet Suiker, ahornsiroop, ketjap (=zoet en zout)
Zuur Citroen, limoen, soms wijn
Bitter Grapefruit (meestal vruchtvlees of rasp), bier, koffie(-bonen), cacao

 

Hoewel deze tabel globaal aangeeft hoe je een bepaalde smaak aan je product kan toevoegen, heeft elke smaakmaker natuurlijk een uniek effect op het gerecht. De beste manier om gevoel te ontwikkelen voor welke smaakmakers het beste bij welk gerecht passen, is door simpelweg veel te oefenen, en veel te proeven.

Creër contrast

Hoewel alle smaken in een gerecht voor te dienen komen, is het van uiterst belang om te zorgen dat je je focust op het creëren van contrasten in de smaken. Als alle smaken ongeveer even sterk in je gerecht voorkomen, zullen ze namelijk tegen elkaar wegvallen en zal je gerecht alsnog vlak smaken. Zorg er daarom voor dat je van tevoren beslist welke contrasten je wil gaan creëren. Maak je bijvoorbeeld een vrij zout visgerecht? Dan zou je daar wat vruchtvlees van een grapefruit aan toe kunnen voegen om een fris en bitter contrast te creëren.

Let op de strukturen

Net zo belangrijk als de smaken in je gerecht zijn de structuren in je gerecht – smaakcombinaties vallen of staan met de structuur combinaties! Zorg er daarom voor dat je naast smaak contrasten ook structuur contrasten creëert. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een vloeibaar element (zoals een jus of saus) bij het gerecht te serveren, of krokante ingrediënten in een verder vrij zacht gerecht te verwerken. Je kunt ook pittige elementen toe voegen aan een wat vlakker gerecht, maar zorg er daarbij wel voor dat de pittige elementen niet gaan overheersen waardoor de andere smaken niet meer geproefd kunnen worden. Overweeg ook eens om sommige ingrediënten niet te koken en in plaats daarvan rauw toe te voegen om een verrassend contrast te creëren.

Oefenen met proeven

Zelf smaakcombinaties maken gaat natuurlijk niet zonder goed te kunnen proeven. Om je smaakpalet te trainen kun je maar één ding doen: oefenen! Een goede manier om te oefenen met smaakcombinaties is het op smaak brengen van een simpel ingrediënt met verschillende smaakmakers. Proef ze allemaal en let op de verschillen die je proeft. Schrijf je bevindingen ook even op, dan kun je later zo even teruglezen welke smaakmaker precies de smaak die je nodig hebt teweeg brengt!

[thrive_leads id=’4692′]

10/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit