Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Pasta koken

Tips en technieken

Pasta koken is waarschijnlijk één van de simpelste keuken skills die menig kok zich al eigen heeft weten te maken. Met kant en klare pasta variërend van spaghetti en penne tot gnocchi and ravioli, is het enige wat je nodig hebt een pan kokend water, en je pasta staat binnen een kwartiertje op tafel. Klink super simpel, dus waarom krijgen we het dan soms toch voor elkaar om een pasta te bereiden die op de een of andere manier gelijktijdig te hard en te soppig is?

Gebruik een grote hoeveelheid water

Voeg jij nog wel eens olie toe aan je pasta omdat het anders te veel aan elkaar plakt? Dan heb je waarschijnlijk te weinig water gebruikt tijdens het pasta koken. Het is van uiterst belang dat je pasta in een grote hoeveelheid water kookt – gebruik maken van de stoom zoals je dat bij groentes doet zal hier niet werken.

Voeg zout aan het water toe

Is je pasta super smaakloos? Dan ben je misschien vergeten zout aan het water toe te voegen. Dit lijkt misschien een kleine, onnodige stap in het pasta koken, maar dat snufje zout zal net het veschil kunnen maken tussen smaakloze en smaakvolle pasta.

Kook op hoog vuur

Pasta koken gebeurt op hitte; lage vuurtjes en eeuwig simmeren komen hier niet aan te pas! Zorg er daarom voor dat het water echt volop kookt voor je de pasta toevoegt, en draai zodra je de pasta in de pan doet het vuur nog wat hoger op en doe ook de deksel terug op de pan. Pasta hoort snel gaar te koken, op die manier bereik je de perfect al dente structuur.

Roer de pasta regelmatig

Hoewel het aan te raden is om de deksel tijdens het pasta koken op de pan te laten om zo de hitte hoger te laten opbouwen, zul je die deksel af en toe even moeten verwijderen om de pasta door te roeren. Niet roeren is één van de redenen dat pasta aan elkaar kan gaan plakken, dus haal ongeveer elke minuut of twee even een houten lepel door de pan.

Kook de pasta niet te lang

Staat er op het pakje dat de pasta 13 minuten moet koken? Dan is hij (mits op de juiste manier bereid) waarschijnlijk na 11 minuten al klaar. “Echte” pasta zoals je die in Italië zult vinden is altijd al dente gekookt, wat betekent dat de pasta nog wat “bite” heeft en niet door en door zacht is.

Serveer de pasta altijd samen met de saus

Die reclames waarin je een grote berg spaghetti met een kloddertje saus er bovenop ziet? Pure onzin. Pasta wordt origineel altijd gecombineerd met de saus geserveerd – ze vormen immers samen het gerecht! Verwijder je pasta na het koken daarom van het water en voeg het gelijk toe aan de saus. Roer het even door en voeg eventueel wat van het water waarin je de pasta hebt gekookt aan de saus toe om die op te dikken (na het koken zal het water namelijk het vrijgekomen zetmeel van de pasta bevatten, wat te loperige sauzen net even wat voller kan maken).

Wil je meer handige tips en technieken leren van onze topkoks? Neem dan snel een kijkje bij onze gratis proefcursus!

[thrive_leads id=’4692′]

09/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit