Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Het belang van een scherp mes

Als je als kok in een restaurant komt te werken, neem je maar één ding zelf mee: je messen. Je messen zijn je belangrijkste bezit, een verlengde van je handen, een onmisbare tool in het creëren van je meesterwerken.

Er is namelijk niets zo vervelend als een onscherp mes dat je werk in de weg zit, maar hoe komt dat nou eigenlijk precies? Hoe voorkom je zulke botte situaties? Is een super scherp mes niet onveilig in de keuken? Kortom, wat is nou precies het belang van een scherp mes? Al deze vragen en meer zullen we vandaag voor je beantwoorden.

Veiligheid in de keuken

Allereerst zullen we een groot misverstand de wereld uit helpen: een scherp mes is dus juist veiliger dan een onscherp mes! Zeker geen onbelangrijk belang van een scherp mes is dus veiligheid.

Het klinkt in eerste instantie wat tegenstrijdig, en vaak beweren mensen ook nog zichzelf sneller te snijden met een scherp mes dan met een onscherp mes. Aan deze mensen de vriendelijke doch dringende boodschap hun snijvaardigheden nog eens bij te spijkeren…

Scherpe messen zullen namelijk veel makkelijker door producten heen glijden, en als jouw snijtechnieken goed genoeg zijn om te weten dat je dus niet je vinger tussen het product en het mes moet houden, dan gaat een scherp mes zeker gepaard met meer veiligheid in de keuken. Je hoeft nu namelijk veel minder kracht op het mes te zetten, wat erbij zal helpen minder snel uit te schieten. Ook zal je met meer precisie kunnen snijden met een scherp mes; het mes gaat precies in de richting die jij bedoeld had, en niet ineens toch nog een halve centimeter naar links wat voor onveilige situaties kan zorgen.

Minder huilen bij de uien

Een ander belang van een scherp mes zit hem in het feit dat scherpe messen minder cellen onnodig zullen beschadigen tijdens het snijden. Met een bot mes heb je vaak al snel onbedoeld een kartelrandje gecreëerd, wat er op duidt dat meer cellen zijn beschadigd dat nodig was om de snede te maken.

Het verschil tussen een scherp mes en een bot mes is hierom goed te merken tijdens het snijden van een ui. Als regel geldt: hoe meer cellen er beschadigt raken, hoe meer je zult moeten huilen. Door een scherp mes te gebruiken raken slechts een minimaal aantal cellen beschadigt, en zal je dus minder tissues nodig hebben aan het einde van de snijsessie…!

Maar, ook als je geen uien snijdt heb je veel voordeel van een mooie snede gemaakt met een scherp mes. Je producten zullen er veel mooier en smakelijker uit blijven zien, en je zult waar nodig ook veel kleiner en/of preciezer kunnen snijden.

Gemak en efficiëntie

Doordat een scherp mes zo makkelijk door de producten heen glijdt, ben jij vrij om je te concentreren op je snijtechnieken! Het mes zal precies doen wat je wil; wellicht in het begin vrij confronterend (het lag dus toch niet allemaal aan het mes…), maar op lange termijn een godsgeschenk. Denk je eens in dat je 20 paprikas moet snijden, en je er bij elke 10 minuten over doet omdat je elke snede minstens drie keer moet herhalen tot het mes er ook echt door is? Of je wil even snel een lekkere maaltijd op tafel zetten, en je verliest een half uur aan tijd alleen met het snijden van de ingrediënten… Niet bepaald motiverend om snel nog eens lekker te gaan koken.

Kortom is een scherp mes dus niet alleen efficiënter, zorgt het voor mooiere sneden, en maakt het je minder aan het huilen bij de uien, het zorgt ook voor meer veiligheid in de keuken.

Houdt ons blog in de gaten om volgende week te leren hoe je je messen moet onderhouden zodat ze scherp blijven en een leven lang mee kunnen gaan!

Wil je meer kooktips van topkoks? Neem dan gelijk een kijkje bij onze online kookcursus!

15/05/2020
© 2020 Kookuniversiteit