Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Vervang het pakje: Zelf pannenkoeken maken

Om je op weg te helpen naar het koken zonder pakjes en zakjes zullen we de komende weken wat tips en technieken op een rijtje zetten om je te helpen de meest voorkomende pakjes en zakjes te vervangen. Deze week beginnen we met zelf pannenkoeken maken met verse ingrediënten, in plaats van uit een plastic pakje geplukt. We gaan in op twee manieren om pannenkoeken te bereiden: de traditionele manier met melk en ei, en de ietwat gezondere versie die ook geschikt is voor veganisten.

Traditionele pannenkoeken

Voor een traditionele Hollandse pannenkoek, heb je eigenlijk maar een aantal ingrediënten nodig: wat meel, een snufje zout, melk, en een ei of twee. Je kunt eventueel ook wat suiker toevoegen als je van zoete pannekoken houdt, en het zelfs nog wat opfleuren met een vleugje kaneel.

Wat de verhoudingen betreft zullen we hier niet te veel op de grammen ingaan; we moedigen bij de Kookuniversiteit immers het koken op gevoel aan! Houdt als vuistregel in gedachten dat je voor elke kop meel ook één kop melk en één ei toevoegt.

Afhankelijk van de dikte van de pannenkoek die je wil bereiken, de dikte van de melk die je gebruikt, de kwaliteit van het meel, en zelfs de temperatuur, zul je deze hoeveelheden elke keer ietwat moeten aanpassen. De ene keer wat meer melk, de andere keer toch nog wat extra meel, etc. Mix alles stukje bij beetje door elkaar, en check regelmatig of je de juiste structuur al hebt weten te bereiken of toch nog een paar kleine aanpassingen moet maken.

Gezondere pannenkoeken

Om je iets minder schuldig te voelen na het eten van je vierde pannenkoek met stroop, kun je heel gemakkelijk zelf pannenkoeken maken met gezondere ingrediënten. Deze pannenkoeken zijn ook geschikt voor veganisten, en een wat verstanigere ontbijt-optie dan de traditionele pannenkoek. Natuurlijk hangt het nog wel van je eigen zelfbeheersing af of je die stroop ook vervangt door wat fruit en ahornsiroop…

Om de hoeveelheid bewerkt meel te verminderen, kun je het standaard bakmeel vervangen door haver- of boekweit bloem. Denk er hierbij wel aan dat deze anders zullen reageren op de melk dan standaard bakmeel, en je de verhoudingen misschien wat verder moet aanpassen.

In plaats van de koemelk kun je een plantaardige “melk” gebruiken, zoals amandel-, soya-, rijst-, haver-, of kokosnootmelk. Deze werken allemaal prima in pannenkoeken, en je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je pannenkoek straks ineens naar amandel of kokosnoot smaakt.

Om het ei te vervangen zijn er twee makkelijke opties: een eivervanger maken van lijnzaadmeel en water, of simplweg een geprakte banaan gebruiken. Lijnzaadmeel heeft als voordeel dat het een wat meer luchtige structuur in de pannenkoeken brengt dan banaan, hoewel banaan dan weer een natuurlijke zoete smaak aan de pannenkoeken geeft.

Om de eivervanger te maken voeg je een eetlepel lijnzaadmeel en twee eetlepels water samen. Dit roer je een paar keer door en laat je vervolgens een minuut of vijf staan, zodat het opdikt. Hierna kun je het bij de pannenkoekenmix voegen net zoals je met een ei zou doen.

Om een banaan als eivervanger te gebruiken is het belangrijk een rijpe banaan te gebruiken. Deze prak je tot een moes, waarna je het net als een ei in de pannenkoekenmix voegt.

We hopen dat er dankzij deze tips weer een pakje of zakje minder in jouw keuken belandt. Wil je meer kooktips en gaan leren koken op gevoel? Schrijf je dan in voor onze online kookcursus!

[thrive_leads id=’4692′]

10/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit