Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Vervang het pakje: Zelf pastasaus maken I

Pasta: de favoriet voor de late avond, de hongerige student, en elke andere situatie die roept om een gerecht waar je niet al teveel kookkunsten uit de mouw hoeft te schudden. Wat spaghetti in het water, een potje saus in de pan, en dan gewoon genoeg kaas er bovenop stapelen zodat het te eten is. Prima avondmaal… Of toch liever niet?

De eerste stap richting verbetering van dit droevige gerecht ligt hem in de saus. Zelf pastasaus maken neemt jouw pasta gerecht gemakkelijk van zeer matig naar geweldig, en dankzij wat planning en vooruitdenken hoeft het helemaal niet veel tijd te kosten. Klinkt goed? Lees dan snel verder!

Standaard tomatensaus

Zelf pastasaus maken hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je je alsnog alleen aan de standaard sausjes houdt, maar ter wille van het praktisch nut beginnen we toch even bij het begin: een standaard tomatensaus. Handig om in grote hoeveelheden in één keer te maken, en daarna voor elk gerecht gemakkelijk op te fleuren met je favoriete groentes.

Kwaliteit van de ingrediënten

Zoals gewoonlijk vragen we eerst even de aandacht voor de kwaliteit van de ingrediënten: je tomatensaus is maar zo goed als je tomaten! Wij raden prunella tomaten aan – langwerpige tomaten met vast vruchtvlees en een volle smaak – voor het gebruik in sauzen. Kies waar mogelijk voor biologisch, om de incidentele toevoeging van pesticides aan je pasta te voorkomen…

De bereiding

Na het kiezen van de tomaten is het tijd zelf pastasaus te maken. Kook hiervoor de tomaten met schil en al in een dun laagje water, met de deksel op de pan. Het is geen probleem als niet alle tomaten ondergedompeld zijn in water – ze zullen met de hete stoom gekookt worden! Zodra de schil van de tomaten begint te scheuren, zijn ze klaar om uit de pan verwijderd te worden.

Verwijder de schil van de tomaten en laat ze kort even afkoelen. Terwijl je wacht kun je vast een ui en wat knoflook fijn snijden en een pan met wat olijfolie klaar zetten. Bak de ui en knoflook in de pan. Voeg de tomaten zodra ze wat zijn afgekoeld toe aan een blender, en mix tot je de gewenste structuur hebt bereikt (hier moet je dus beslissen of je nog wat stukjes tomaat in je saus wil laten of niet). Draai het vuur omlaag zodra de ui glazig is, en voeg hier de geblende tomaten aan toe.

Nu is het tijd voor de smaakmakers! Afhankelijk van je gerecht kun je hier je eigen persoonlijke favorieten aan toevoegen. Lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld laurier en tijm, of oregano en basilicum voor een typische Italiaanse smaak. Vergeet ook niet wat zout en peper toe te voegen.

Laat de saus ongeveer 20 minuten simmeren op het lage vuur, met de deksel op de pan. Dit geeft de smaken de kans goed in de saus in te trekken, en helpt ook de structuur van de saus op weg. Mocht je na 20 minuten denken dat je saus toch nog wat te dun is, kun je wat kookwater van de pasta toevoegen (het zetmeel dat in dit water is opgenomen helpt om sauzen te binden!).

Zelf pastasaus maken: check!

Wil je meer tips voor pastasauzen, houdt dan de komende week ons blog in de gaten. Daar zullen nog twee basis recepten voor pastasauzen verschijnen!

Voor meer algemene kooktips kun je ook terecht bij onze online kookcursus, of als je liever eerst nog even de kat uit de boom kijkt kun je je gelijk inschrijven voor onze gratis proefcursus.

[thrive_leads id=’4692′]

10/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit