Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Vervang het pakje: Zelf falafel maken

Voor de vegetariërs onder ons is falafel waarschijnlijk een regelmatig terugkerend item op het menu. En met het grote aantal kant en klaar opties beschikbaar in de supermarkt, is het natuurlijk verleidelijk om vlak voor het avond eten nog even een bakje falafel bij de Appie te halen… Snel en simpel, en vaak nog best te eten, maar op lange termijn niet bepaald een verstandige keus voor de gezondheid van jou en je portemonnee…!

Dus, mocht je wat geld willen besparen en extra gezonde (maar absoluut niet minder smakelijke) falafel willen eten, lees dan snel door voor wat tips bij het zelf falafel maken.

De juiste kikkererwten

Zoals bij elk ander gerecht, is het ook bij zelf falafel maken erg belangrijk om de beste ingrediënten die je je kan veroorloven uit te kiezen. Aangezien falafel grotendeels uit kikkererwten bestaat, is het van uiterst belang de juiste kikkererwten uit te kiezen. Het zal je verbazen hoeveel de kwaliteit van kikkererwten kan variëren, afhankelijk van hoe ze bewerkt zijn, bewaard worden, en uiteindelijk natuurlijk bereid worden.

Wij raden je aan de gedroogde kikkererwten te gebruiken. Vaak zijn ze goedkoper, en qua smaak kan er eigenlijk weinig fout aan zijn gegaan aangezien er niks aan is toegevoegd. Kies waar mogelijk biologisch, en houdt even rekening met de tijd die je moet uittrekken om de kikkererwten te weken en koken voor ze voor de falafel gebruikt kunnen worden.

Voor een wat snellere en makkelijkere falafel kun je ervoor kiezen om kikkererwten uit blik te gebruiken. Dit scheelt je een hoop kooktijd, wat waarschijnlijk van pas komt als je jezelf al met moeite langs de kant en klaar falafel in het koelvak hebt gesleept. Het enige nadeel wat er aan het gebruik van ingeblikte kikkererwten kan zitten zijn de conserveringsmiddelen die vaak worden toegevoegd. Hoewel je deze natuurlijk niet hoort te proeven, merk je vaak toch een subtiele smaakverandering die net even jouw gerecht uit balans kan gooien. Let er daarom altijd even goed op dat je blikje kikkererwten ook echt alleen kikkererwten bevat, eventueel met wat water en zout.

Smaakmakers

Nu je de juiste kikkererwten hebt gekozen, heb je een mooie neutrale basis voor zelf falafel maken. Tijd voor de volgende stap: de falafel op smaak brengen! Je kunt het (zoals gewoonlijk) zo gek maken als je zelf wil, maar als basis is het aan te raden ten minste wat ui en knoflook toe te voegen, samen met een handjevol verse peterselie, wat komijn, misschien een vleugje citroensap, wat zout en peper, een snufje paprika poeder…

Voor de niet-veganisten kan er (zoals in de traditionele falafel) ook een ei worden toegevoegd, maar dit is niet noodzakelijk. De precieze verhoudingen en zelfs ingrediënten hangen vooral af van je eigen smaak; zolang je aan het einde maar een balletje falafel kan vormen!

Bereidingswijzen

Falafel wordt veelal gefrituurd, maar met zelf falafel maken kun je natuurlijk ook zelf je bereidingswijze kiezen. Natuurlijk kun je nog steeds gewoon kiezen voor frituren, maar als je de falafel iets gezonder en minder vet wil houden, zijn ze ook makkelijk in de oven te bereiden. Je kan ook voor de middenweg kiezen, door ze in een steelpannetje met een klein beetje olijfolie te bakken, of in een anti-aanbak pan simpelweg zonder olie.

Variaties

Hoewel traditionele falafel uit kikkererwten bestaat, valt er natuurlijk veel te variëren en experimenteren. Zo zou je bijvoorbeeld wat gekookte quinoa of zoete aardappel door de mix kunnen gooien, of je falafel een jasje van sesamzaadjes kunnen geven voor je ze in de pan gooit. Ook zou je met de vorm kunnen variëren, door bijvoorbeeld een falafelburger te maken of juist extra kleine falafel bedoeld als snack.

Zelf falafel maken is dus niet alleen goedkoper en gezonder, het biedt je ook de kans om het standaard avondmaal net even wat interessanter te maken!

Neem voor meer kooktips een kijkje bij onze online kookcursus, of schrijf je gelijk in voor onze gratis proefcursus

[thrive_leads id=’4692′]

10/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit