Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Vervang het pakje: Zelf jus maken

Doe jij wel eens glucosestroop door de jus? Of een theelepeltje synthetische kleurstoffen? Waarschijnlijk (/hopelijk) niet bewust, maar als je een kant en klaar zakje juspoeder van de Albert Heijn gebruikt doe je dat heel waarschijnlijk onbewust toch. En nou is jus van zichzelf al niet bepaald een super gezonde toevoeging aan je gerecht; des te meer reden om de chemische toevoegingen uit de kant en klaar pakjes te vermijden. Zelf jus maken kan onwijs simpel en snel, en met onze handige tips kan het bijna niet fout gaan. Voortaan gewoon zelf maken dus!

De basis voor zelf jus maken

De basis voor een lekkere zelfgemaakte jus vinden we normaalgesproken in de aanbaksels van het vlees waarbij de jus geserveerd zal worden. Natuurlijk zijn wij met onze oer-Hollandse gewoontes wat verwend en willen we ook een kuiltje jus in de boerenkool, maar dat terzijde.

Om een diepe, volle smaak aan de jus te geven, is het aan te raden om in dezelfde pan waarin je het vlees en de jus gaat bereiden eerst even op redelijk laag vuur wat ui te bakken. Doe dit zo langzaam mogelijk zodat er die heerlijke zoete smaak vrijkomt.

Braad vervolgens het vlees na keuze, en verwijder deze als het gaar is uit de pan. Met de vette aanbakrestjes die in de pan overblijven ga je zelf jus maken. Om deze aanbaksels los te weken voeg je wat vocht bij de pan: water, bouillon, wijn, bier, port… Als het maar vloeibaar is kun je het zo gek maken als je zelf wil!

Roux maken

Voor fans van een dikke, romige jus kun je een roux toevoegen. Roux maak je door wat bloem met boter te mengen (in een aparte pan, op laag vuur). Voeg de bloem al roerend toe, en kook (en roer) dit tot alle bloem is opgenomen. In deze video wordt het maken van een roux stap voor stap gedemonstreerd.

Voor een dunnere jus die toch vol van smaak is kun je andere smaakmakers toevoegen, zoals tijm, laurier, mosterd, azijn, ketjap, soja saus…

Verschillende varianten

Kom je er nou net te laat achter dat je geen jus pakjes en zakjes in huis hebt, is je vlees al klaar om geserveerd te worden en heb je de pan ondertussen al in het water te weken gezet? Niet gevreesd, met dit simpele recept kun je alsnog een lekkere jus op tafel zetten, zónder pakjes, zakjes, of onnodige toevoegingen.

Heb je juist wat meer tijd te besteden en wil je jezelf overtreffen op jus-gebied? Bekijk dan deze video om wat inspiratie op te doen voor restaurantwaardige jus.

Of voor het geval je het vlees helemaal weg wil laten, probeer eens een vegetarische jus!

Wil je meer kooktechnieken leren van onze topkoks? Neem dan een kijkje bij onze online kookcursus of schrijf je gelijk in voor onze gratis proefcursus.

[thrive_leads id=’4692′]

10/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit