Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Koken zonder recept

Als beginnende kok kan het soms lastig zijn om los te komen van de “recepten verslaving”.

Er is zo veel te leren over koken, en er zijn ons al zo veel experts voorgegaan die het allemaal veel beter weten – waarom zou je ook niet stap voor stap de instructies uit een kookboeken volgen? En toch, als je echt je kookvaardigheden naar een hoger niveau wil brengen, is koken zonder recept het beste wat je kunt doen. Geen boeken, geen recepten die je van het internet hebt geplukt, gewoon lekker koken met de ingrediënten waar je zin in hebt, vertrouwend op je intuïtie. Maar, hoe doe je dat nou precies?

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar om het punt te bereiken dat je lekker en gemakkelijk kunt koken zonder recept, is koken met recept een handige eerste stap. Je kunt ten slotte nooit een goed gerecht op tafel zetten als je niet eerst de basisvaardigheden van het koken leert. Wil je bijvoorbeeld een heerlijke en vooral hoogstpersoonlijke lasagne creëren, dan zou je de eerste keer een goed recept kunnen volgen. Je leert dan hoe het maken van een goede lasagne in elkaar steekt, en herkent misschien ook al waarom de ingrediënten op die ene manier bereid worden, en niet op de ander, of waarom bepaalde specerijen zijn toegevoegd of juist weggelaten. Een andere goede manier om je basisvaardigheden bij te schaven is natuurlijk door het volgen van onze kookcursus!

Zodra je de basis onder de knie hebt, is het tijd je los te rukken van de kookboeken.

De volgende keer dat je het gerecht kookt, ga je het koken zonder recept. Je weet nu al hoe het gerecht in elkaar steekt, en kunt er je eigen draai aan geven. Dit is een goede manier om je vaardigheden in de keuken te ontwikkelen en je creativiteit los te laten, zonder dat je er gelijk helemaal alleen voor staat. Maak bijvoorbeeld die lasagne met je eigen tomatensaus recept, of creëer een vegetarische variatie van het origineel.

Wanneer het nemen van een recept en er je eigen draai aan geven je gemakkelijk afgaan, kun je steeds meer (en makkelijker) gaan koken zonder recept. Dit betekent veel oefenen, vallen en opstaan, en natuurlijk leren van je fouten en successen. Wees niet bang om nieuwe combinaties of bereidingswijzen uit te proberen; als het niet werkt, weet je dat voor de volgende keer, en als het een succes blijkt, heb jij een heerlijke maaltijd op tafel gezet – zonder recept!

Na een paar keer geoefend te hebben met verschillende recepten en persoonlijke toevoegingen, zal je merken dat je steeds zekerder in je koksschoenen gaat staan; het is tijd om de recepten compleet los te laten. Ga naar de markt of supermarkt, en koop gewoon de verse producten die jou het meest aanspreken. Combineer de kleuren, smaken en structuren op de manier die jou het best lijkt, en vertrouw op je gevoel. Iedereen kan koken zonder recept, het enige wat je nodig hebt is wat basiskennis, creativiteit, de wil om te leren en een passie voor lekker eten!

Wil je meer leren over koken zonder recept en het beste uit je eigen kookkunsten naar boven halen? Neem dan een kijkje bij de gratis online proefcursus van de Kookuniversiteit.

[thrive_leads id=’4692′]

10/06/2018
© 2020 Kookuniversiteit