Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Hoe eet je gezond?

Lekker en gezond, deel I.

Een menu bij de Mcdonalds, een emmer kip van de KFC, of een afhaalpizza van Domino’s.

We weten allemaal hoe ongezond eten eruit ziet, maar wat als we de vraag omdraaien en op zoek gaan naar wat dan wel gezond is? Dan wordt het vinden van een duidelijk antwoord al snel een stuk moeilijker.

De één noemt het gebrek aan frikandel op het bord al een teken van een gezond avondmaal, terwijl de ander zelfs de salade nog als ongezond afschrijft vanwege de vette dressing. Daarnaast verschilt gezond eten ook nog eens van cultuur tot cultuur, en zul je overal op de wereld iets totaal anders voorgeschoteld krijgen als je vraagt naar een “gezonde maaltijd”.

Dus, de vraag blijft dringen: hoe eet je gezond?

Wat is ongezond eten?

De makkelijkste manier om deze brede vraag te beantwoorden is door eerst vast te stellen hoe óngezond eten eruit ziet:

  1. Junk food.
    Vanzelfsprekend is junk food verreweg de meest ongezonde optie. Laag in voedingswaarde en toch hoog in calorieën, vol van ongezonde vetten en gemaakt van verdacht goedkope ingrediënten… Alles behalve gezond.
  2. Bewerkt eten.
    Als we alle junk food opties dan overslaan, komen we de volgende horde tegen: bewerkt eten. Koekjes, snoepjes, cornflakes, maar ook kaas, brood, en vleeswaren horen hierbij.
  3. Synthetische toevoegingen.
    Denk hierbij aan kleur- en smaak stoffen, conserveringsmiddelen, fructose stroop, glutamaat, natriumbenzoaat, etc., etc.

Voedselbronnen

Dus, hoe eet je gezond nu je weet waar je in elk geval beter niet te veel van kan eten?

Te beginnen met een makkelijke regel, die eigenlijk altijd wel valt toe te passen: ziet het eten er nog uit zoals het van de grond kwam? Dan is het super gezond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verse groenten en fruit, granen, bonen, linzen, noten en zaden.

Lichte bewerkingen zoals bijvoorbeeld fermenteren of drogen zullen de voedingswaarde van het eten ook nog niet al te veel compenseren. Verdere bewerkingen tot bijvoorbeeld brood of pasta maken het alweer wat minder gezond, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit meer brood of pasta “mag” eten. Het belangrijke is dat de nadruk in jouw dagelijkse voeding ligt op de producten die niet bewerkt zijn. Een klein percentage bewerkte producten (die natuurlijk nog wel zo natuurlijk mogelijk zijn gehouden, zonder onnodige middelen) kan als toevoegen aan de onbewerkte basis van je dieet worden gezien.

De bordmethode

Voor het antwoord op de vraag hoe eet je gezond grijpen veel mensen naar hulpmiddelen zoals de schijf van vijf. Hartstikke handig natuurlijk, zo’n hulpmiddel, maar hoe weet je nou of je je er ook echt goed aan houdt?

Om bij het plannen en koken van een maaltijd wat meer zekerheid te hebben dat je een gezond, gebalanceerd diner aan het serveren bent voor je kinderen, vrienden, of familie, kun je de volgende makkelijke methode gebruiken: de bordmethode.

Gebruik het bord als maatstaf en check of er de volgende ingrediënten in ongeveer de juiste verhoudingen op voorkomen:

De helft van het bord is gevuld met groenten en/of fruit.
Het wordt aangeraden gedurende de dag meer groenten dan fruit te eten, dus je zou bijvoorbeeld je fruit voor tussendoortjes of toevoegingen aan het ontbijt kunnen bewaren en bij het avondeten focussen op de groenten.

Een kwart van het bord is gevuld met granen.
Denk hierbij aan rijst, couscous, volkoren pasta, etc.

Een kwart van het bord is gevuld met een bron van proteïne.
Dit kan natuurlijk vlees of vis zijn, maar om het nog gezonder te houden zou je ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld gefermenteerde soja producten (zoals tempeh), bonen, of linzen. Noten en zaden bevatten van zichzelf ook veel proteïne.

Naast dit volle bord is het belangrijk een gezonde bron van vet toe te voegen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan avocado, kokosmelk, olijven, of noten.

Natuurlijk hoeft niet elke maaltijd zich precies aan dit voorbeeld te houden. Deze methode is bedoeld als maatstaf, en als in elk geval een flink deel van je maaltijden er zo uit ziet, heb jij het antwoord gevonden op de vraag “hoe eet je gezond”!

In de komende blogs zullen we  dieper ingaan op gezonde ingrediënten en bereidingswijzen, dus houdt onze website goed in de gaten!

Wil je intussen al wat meer leren over hoe je makkelijk en gezond kunt koken? Neem dan een kijkje bij onze online kookcursus!

 

15/05/2020
© 2020 Kookuniversiteit