Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Knolselderij poffen en bereiden

We gebruiken knolselderij vaak in Hollandse gerechten. In deze blog leren we je een kooktechniek om je knolselderij te bereiden, namelijk het poffen van de knolselderij. Door deze techniek zorg je ervoor dat alle smaken en vitaminen goed bewaard blijven in het product. Knolselderij bevat van zichzelf veel vitamine C, eiwitten en calcium. Deze gezonde groente willen we natuurlijk wel zo gezond houden. 

Kooktechniek: Het poffen van Knolselderij

Door het product op een andere manier te bereiden zorg je ervoor dat het vocht en vitaminen niet kunnen oplossen in het water. Daarom leggen we je uit hoe je een knolselderij moet poffen in de oven. Wat nog een extra voordeel is van het poffen in de oven, is dat je zelf nog extra smaken kan toevoegen aan je gerecht.

In het onderstaande filmpje wordt er bijvoorbeeld truffel tapenade, grof zeezout, gezouten boter en laurier gebruikt. Maar als je wilt kun je ook hele andere smaakcombinaties maken. De toepassingen van de knolselderij zijn heel divers. Je kan de knolselderij gebruiken in een stamppot, dan snij je grof de blokjes inclusief schil en voeg je deze toe aan de stamppot.

Je kunt net zoals in het filmpje de knolselderij ook toevoegen aan een hoofdgerecht. Door de knol in blokjes te snijden (Brunoise) krijgt je gerecht een mooie extra dimensie. Hoe je een knolselderij kan poffen zie je in het volgende filmpje van onze Michlinster sous-chef Patrick Voordouw.Recept en de techniek voor de Knolselderij

1. Borstel de knolselderij goed schoon. Je wil niet dat wanneer je de knol gaat poffen dat de zand in je product terecht komt. Snij nu de kop en de kont van de knol eraf.

2. Plaats jouw smaakmakers op de knol. We raden je aan om ieder geval gezouten boter, grof zeezout en laurier te gebruiken. Deze ingrediënten geven een goede “basissmaak” aan het product.

3. Wikkel nu de knol in de aluminiumfolie. Zorg ervoor dat dit heel goed gebeurd. Gebruik 4 a 5 grote vellen folie. Je wilt niet dat je smaken en het vocht van de knol verloren gaan!

4. Plaats nu de knol in een voorverwarmde oven (180 graden) voor 60 minuten.

5. Haal na 60 minuten de knol uit de oven. Laat de knol even goed afkoelen. Doordat de knol afkoelt, en daarmee ook het vocht, zullen alle smaken de knolselderij intrekken. Daarnaast zal het ook makkelijker worden om je knol in mooie stukken te snijden wanneer je dit zou willen.

6. Nu de knol goed afgekoeld is kun je het product verwerken voor verschillende doeleinden. Een lekkere stamppot of als verrassende smaakmaker bij een hoofdgerecht (warm). Je kunt de knol ook toevoegen bij een koude salade. Snij de knol hiervoor in kleine blokjes.

[thrive_leads id=’4692′]

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit