Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Spinazie op smaak brengen

Spinazie bakken, gezond en verrassend

Spinazie is een oer-Hollandse en supergezonde groente. Bij spinazie denk je waarschijnlijk als eerste aan zo’n blok spinazie à la crème uit de diepvries. Daar herken je niet eens de vorm van de blaadjes meer aan.
Maar verse spinazie is veel gezonder en bovendien heel gemakkelijk klaar te maken.
Als je de beschikking hebt over een moestuin, dan is het de moeite om een rijtje spinazieplantjes te zaaien. De spinazieplantjes groeien heel snel op en bovendien kun je er in stukjes en beetjes van oogsten. Spinazie is echt een voorjaarsgroente en het is verkrijgbaar vanaf maart/april van de koude grond.

Voorbereiden van de spinazie

Was de verse spinazieblaadjes bijzonder grondig. Doe de spinazie in een vergiet en spoel het onder stromend water af. Eigenlijk moet je elke blaadje even apart afspoelen om te voorkomen dat er nog zand tussen zit. Het gezegde is wel “zand schuurt de maag”, maar lekker is anders.
Verwijder ook de verlepte blaadjes en de dikkere steeltjes.
Spinazie slinkt bijzonder hard, daarom moet je met zo’n 500 gram spinazie per persoon rekenen.

Spinazie bakken of kokken

De klassieke manier van spinazie bereiden, zoals oma het ook altijd deed, is gewoon 5 minuutjes koken. Daarna wat paneermeel en een hardgekookt eitje erbij en klaar.
Maar spinazie bakken is minstens zo gemakkelijk en je behoudt veel meer smaak. Daarnaast is roerbakken heel gezond want je verliest geen vitaminen. Think Popeye!

Spinazie bakken in de wok

Je laat wat olie goed heet worden in de wok, een koekenpan kan eventueel ook maar dan heb je wel een hele grote nodig.
Doe de helft van de spinazie in de pan en schep dit snel om. De blaadjes zullen direct gaan slinken en dan gooi je beetje bij beetje de rest van de spinazie er ook bij. Continue blijven omscheppen. Tot slot zout erdoorheen roeren en met 3 minuten is je spinazie klaar.

Nog lekkerder spinazie

Je snapt, met dit basisrecept van spinazie bakken kun je heel gemakkelijk zelf variëren. Er zijn allerlei combinaties mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld eerst een uitje met wat knoflook fruiten en daarna de spinazie bakken in dat mengsel en goed omscheppen. Champignons passen hier ook uitstekend bij.
Je kunt ook de gebakken spinazie combineren met cherry tomaatjes en feta kaas. Lekker fris en pittig door elkaar. Spinazie, champignons en pijnboompitten is ook een heerlijke combinatie.
Ook gerookte zalm met een hardgekookt eitje smaakt uitstekend met gewokte spinazie. Serveer hier bijvoorbeeld tagliatelle bij en je hebt een heerlijk pastagerecht.
Tot slot, je kunt heel gemakkelijk je eigen spinazie à la crème maken door er op het laatst room of kookroom door te roeren. Veel lekkerder dan die uit een pakje!

[thrive_leads id=’4692′]

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit