Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Groene asperges, net zo lekker als hun witte broertjes!

Je hebt ze natuurlijk in de supermarkt gezien, de gebruikelijke witte asperges en mooie groene asperges. Dat zijn eigenlijk de natuurlijke asperges want die groene kleur krijgen ze omdat ze boven de grond groeien. De witte asperges blijven ondergronds tot ze worden gestoken. Ze worden zelfs speciaal bedekt met aarde. Groene asperges groeien bovengronds. Dat wil zeggen, als ze met hun kopje boven de grond uitkomen, kleurt de hele asperge groen.
Alle soorten asperges zijn bijzonder gezond, ze hebben veel vitamine A en vitamine C.

Wat zijn de verschillen met witte asperges en wat voor gerechten kun je speciaal met groene asperges maken? Lees vooral verder!

Wat zijn de voordelen van groene asperges?

Het grote voordeel van groene asperges is dat je ze niet hoeft te schillen. Alleen hele dikke asperges moet je misschien even schillen, maar verder is het alleen nodig om de houtachtige onderkant eraf te snijden en je asperges zijn klaar voor bereiding.
Het seizoen voor groene asperges is ook langer dan voor witte asperges. Groene asperges zijn verkrijgbaar van half februari tot eind juni. Geïmporteerd zijn groene asperges bijna het hele jaar verkrijgbaar.
Als derde voordeel: groene asperges hebben meer smaak dan witte. Daarom kun je er meer gevarieerde gerechten mee maken, met sterker smakende ingrediënten zoals Parmezaanse kaas bijvoorbeeld.

Hoe vind je de beste groene asperges en hoe moet je ze bewaren?

Het is belangrijk dat de asperges vers zijn als je ze koopt. Let erop dat de onderkant niet helemaal uitgedroogd is. Idealiter moet er iets vocht uitkomen als je in de onderkant knijpt. Ze mogen ook niet slap aanvoelen.
Bewaar de groene asperges in een open zak in de koelkast. Je kunt alle asperges ook heel gemakkelijk invriezen, dan blijven ze een jaar goed. Even schoonmaken van te voren en in en diepvrieszakje invriezen. Vanuit de diepvries doe je bevroren asperges direct in kokend water, gemakkelijker kan niet! Ze smaken dan ook heerlijk.

Wat maak je met groene asperges?

Groene asperges moet je iets korter koken dan witte asperges. Afhankelijk van de dikte zo’n 5 tot 8 minuten in water met wat zout. Kook ze vooral niet te lang.
Verder kun je naar hartenlust experimenteren met groene asperges. Ze zijn natuurlijk heerlijk met een eitje, ham en hollandaise saus, maar je kunt er veel meer mee.

Pastagerechten met groene asperges

Groene asperges zijn perfect voor allerlei pastagerechten, juist omdat ze meer smaak hebben dan de witte. Het is een heerlijke smaakcombinatie met bijvoorbeeld gerookte zalm, pijnboompitjes en tomaten. Beetje kaas erover raspen en je bent al zo’n beetje klaar.
Of een combinatie met prosciutto ham, ricotta kaas en basilicum. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken. Met broccoli en wortel, Parmezaanse kaas erover, het kan allemaal.

Groene asperges grillen, wokken op direct op de barbecue

Je hoeft de groene asperges niet per se te koken, je kunt er ook mee grillen of wokken. Omdat ze zo snel klaar zijn, kun je snel allerlei groentes bij elkaar husselen, bijvoorbeeld champignons, lente-uitjes of bospeen.
Groene asperge kan zelfs direct op de barbecue. Je wrijft ze in met olijfolie en dan boven heet vuur in 2 a 3 minuutjes gaar laten worden. Een heerlijke optie voor de vegetariër!

Bewaar de uiteindes voor soep

Gooi de afgesneden onderkantjes van de asperges niet weg, dit geldt voor zowel groene als witte asperges. Hiermee maak je namelijk in een mum van tijd een snel en gezond soepje.
Kook de kontjes en eventueel de schillen in 2 liter bouillon. Laat een paar minuten goed doorkoken. Zeef de bouillon, de schillen gooi je weg en de kontjes pureer je fijn.
Maak dan een roux van boter en bloem, hier voeg je de bouillon stukje bij beetje aan toe. Dan ook de gepureerde asperges en klaar is je soep. Voor garnering kun je stukjes hardgekookt ei en fijngeknipte peterselie toevoegen.

Laat je verrassen door de veelzijdigheid van groene asperges: veel smaak, gemakkelijk om te maken en heel gezond. En bijzonder weinig calorieën.

[thrive_leads id=’4692′]

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit