Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Gezond ijs maken

Hoe kun je gezond ijs maken

Het is helemaal niet moeilijk om zelf ijs te maken, en dan maak je je ijsje natuurlijk precies zoals jij hem wilt hebben. Je kunt gemakkelijk wat experimenteren met het maken van waterijsjes, in van die vormpjes die je zo de diepvries in kunt schuiven. Hierin kun je natuurlijk vruchtensap doen, zonder verdere toevoegingen. Dan is je ijsje al suikervrij.
Bovendien is ijs dat je zelf maakt sowieso gezonder dan fabrieksijs want er zitten geen toegevoegde stoffen zoals geur- of smaakstoffen in, verdikkingsmiddelen of andere chemische toevoegingen. Als je zelf ijs maakt, is het per definitie puur natuur.
Het echte roomijs met slagroom, suiker en eieren (klik op de link voor het recept) is ook puur natuurlijk, maar in elk geval niet de slankste optie. Hier zijn allerlei lekkere varianten op te bedenken.

Gezond ijs maken met yoghurt en fruit

Als je je ijs een stukje gezonder wilt maken, kun je natuurlijk je eigen yoghurtijs maken. De frisse smaak past heel goed bij ijs, en je kunt er fruit naar wens bij doen.
Om het lekkerste yoghurtijs te krijgen, neem dan vooral goede kwaliteit yoghurt. Geen halfvolle of dunne yoghurt. Het moet dikke yoghurt zijn, zoals bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Eventueel kun je de yoghurt een paar uur laten uitlekken in een theedoek, als hangop. Het vocht komt in de bak eronder en je houdt dikkere yoghurt over. Dit is dan natuurlijk wel geslonken, hou daar rekening mee als je het yoghurt als toetje gaat maken voor meerdere personen.
Om het ijs maken, doe je eerst het fruit in de blender. Dit kan ook prima bevroren fruit zijn. Doe dan de yoghurt erbij en zet de blender op de laagste stand. Vervolgens kan het mengsel in de ijsmachine, of op de plaat voor in de diepvries, klik hier voor meer informatie hoe je ijs zonder ijsmachine kunt maken.

Apart sorbetijs met verse kruiden

Sorbetijs is ook heel gemakkelijk om te maken, klik op de link voor het recept. Je kunt zoveel je wilt combineren met de smaakcombinaties. En ook hoe zoet je het wilt hebben.
De citroensorbet is de perfecte dorstlesser voor een warme dag. Het klaart ook de mond, daarom wordt een bolletje sorbetijs soms tussen gangen van een maaltijd geserveerd.
Citroen sorbetijs kun je ook maken met een paar blaadjes verse basilicum erdoor. Daardoor wordt het citroenijs voller van smaak. Bij de meeste fruitsmaken past ook munt, een paar blaadjes. Let wel op dat je niet te veel gebruikt, het kan te overheersend zijn. Maar het maakt je sorbetijs een stuk frisser. Het combineert goed met aardbeien of ananas.

Sorbetijs met alcohol, voor een feessie!

Je kunt sorbetijs ook lekker combineren met wat alcohol. Wat dacht je van een ijsje met gember, komkommer en gin! Of een watermeloen ijsje met tequila? Je maakt het ijs met watermeloen pulp, suiker, tequila en het sap van limoenen. Het wordt een prachtig roze mengsel. Dat gaan dan ook in een ijslolly vormpje. Als je een heel sjiek ijsje wilt maken, doe je er nog een plakje limoen op, dat steekt heel mooi af tegen het roze ijsje.
Dit is een geweldige verrassing voor een zomerfeest of strandfeest. Voor laat op de avond in elk geval, als er geen kinderen meer zijn.

Romig ijs voor vegans

Als jij of iemand in je omgeving veganistisch eet, vallen de roomijsjes uiteraard gelijk af. Sorbetijs is natuurlijk ook heerlijk, maar soms geeft een romige smaak net even wat extra’s.
In zo’n geval kun je met rijpe bananen een soort bevroren smoothie maken en deze heeft een soortgelijke romige structuur. Je kunt hier ook nog smaakjes aan toevoegen, zoals diverse fruitsoorten maar ook cacao.
Het moeten wel hele rijpe bananen zijn. Eigenlijk van die bananen die los niet meer zo lekker zijn.
Je doet die in de blender (met een behoorlijk vermogen) en je mengt er eventueel nog wat vruchten bij. Na twee minuten heb je een smeuïge massa en die doe je in van die ijsvormpjes en laat je opvriezen.
Een puur vruchtenijsje, zonder suikers en met romige smaak.

[thrive_leads id=’4692′]

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit