Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Wat zijn de verschillende soorten ijs?

Het bekende roomijs

Er zijn veel meer soorten ijs dan je denkt. Traditioneel maken we in Nederland ijs van melk. Eigenlijk zou dat dus melkijs moeten heten, maar inmiddels is beter bekend als roomijs. Roomijs is een beschermde naam, het moet tenminste 5% vet bevatten en er mogen geen andere vetten aan toegevoegd zijn. Roomijs is verkrijgbaar in allerlei smaken maar de meest favoriete smaak in Nederland is nog altijd vanille. Vanille is vaak de basissmaak van ijs, zonder vanille kun je ook geen Dame Blanche maken natuurlijk. Op de tweede plaats qua populariteit staat aardbeienijs.
Roomijs bevat per portie (een gemiddelde bol) 133 calorieën (201 calorieën per 100 gr). Magnum ijs heeft dus onterechte het stigma gekregen dat het dezelfde hoeveelheid calorieën heeft als een pakje boter. Een pakje roomboter van 250 gram heeft 1800 calorieën dus ga maar na.

Parfait, het sjieke broertje van roomijs

Parfait klinkt heel veel sjieker dan roomijs maar het is in basis ook roomijs. Het verschil zit in de bereidingswijze. Roomijs wordt draaiend gemaakt en parfait wordt gemaakt zonder te roeren. Het is een heel smeuïg soort ijs. Het is niet zo lang houdbaar.
De hoeveelheid calorieën van parfait is ongeveer hetzelfde als die voor roomijs: 225, omdat de ingrediënten globaal hetzelfde zijn.

Is yoghurtijs extra slank?

Yoghurtijs kan een stuk minder vet en zoet zijn dan normaal ijs, als je het zelf maakt met yoghurt. Maar als je een bak yoghurtijs in de supermarkt koopt, heeft het waarschijnlijk net zo veel calorieën als normaal ijs. Dit komt door het bereidingsproces, hiervoor wordt vaak gedroogd yoghurtpoeder gebruikt. Dan smaakt het wel als yoghurt maar is toch gewoon melkijs. De melkzuurbacteriën van yoghurt mogen niet zomaar aan producten worden toegevoegd.
Als je zelf yoghurtijs maakt, heeft dit natuurlijk wel aanzienlijk minder calorieën. Of liever gezegd, net zoveel als je wilt. Een bolletje yoghurtijs heeft zo’n 67 calorieën. Er zijn in Nederland een paar ijssalons die alleen yoghurtijs serveren.

Sorbetijs is slank genieten

Sorbetijs wordt per definitie praktisch zonder zuivel gemaakt. Het belangrijkste bestanddeel zijn gepureerde vruchten en dat maakt het tot een luchtig waterijs. Soms wordt een beetje room toegevoegd om de structuur te verbeteren. Sorbetijs wordt draaiend gemaakt.
Echt sorbetijs en ook het lekkerste sorbetijs vind je bij de Italiaanse ijssalon. Vaak hebben ze hun eigen familierecepten voor de smaken ijs. Een bolletje sorbetijs heeft zo’n 45 calorieën.

Maar als je in Nederland een sorbet bestelt op een terrasje, dan krijg je waarschijnlijk een coupe met meerdere bolletjes, met vruchtjes en slagroom. En een parapluutje. Dit heeft niets met sorbetijs te maken. Je verorbert dan zo’n 500 calorieën in één keer (twee Magnums!).

Granite, het lichtste waterijs

In feite is granite een heel simpele soort ijs, water met vruchtenpuree en dit wordt stilstaand bevroren. Hieraan kan natuurlijk suiker worden toegevoegd, maar meestal minder dan bij sorbetijs. Bij granite ijs zijn ook varianten met koffie of met alcohol zoals champagne mogelijk. Schaafijs is ook een soort granite.

In de zomer geniet iedereen van een ijsje, zeker met warm weer. Hoeveel calorieën je dan wegwerkt, dat is afhankelijk van welk ijs je kiest. Elke soort ijs bevat suiker, maar de hoeveelheid vet verschilt behoorlijk. Natuurlijk is waterijs je slankste keuze. Als het gaat om een tussendoortje, dan is een waterijsje een prima keuze. Het zeer bekende en geliefde Raket-ijsje van Ola heeft minder calorieën dan één speculaasje! En spreek vooral iedereen tegen die de arme Magnum verkeerd beoordeelt.

[thrive_leads id=’4692′]

 

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit