Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Een goed begin van kerst: Een uniek amuse recept

In deze blog behandelen we twee dingen. We vertellen jou waarom je een amuse zou moeten maken, en we geven je direct een amuse recept mee! 

Een amuse is een klein gerechtje dat gebruikt wordt om de smaakpapillen van je gasten wakker te schudden. Zie het als de eerste indruk die je maakt. Met de eerste indruk kun je de avond maken of al compleet verpesten. Door mensen te verassen aan het begin van de avond zitten ze al gelijk heel anders in hun stoel. 

Soms is het ook heel bijzonder en lekker om tussen het hoofdgerecht en het dessert een kleine amuse te geven. Een dessert amuse dus. Het verschil qua smaken tussen die twee gerechten is namelijk het grootst. Een hoofdgerecht is zwaar, warm, vettig en bevat veel heftige smaken. Een dessert is koud, fris en vaak erg zoet. Door een dessert amuse te maken, heb je een soort van overgang gecreëerd tussen de twee gerechten in. 

Eigenschappen van een amuse

Een amuse is vaak in één hap weg. Het moet een bijzondere smaakcombinatie zijn. Gekke smaken. Fris, zoet, zout, zuur. Het kan allemaal. Gebruik voor het serveren van een amuse dan ook altijd klein bestek. Dit dwingt je gast om rustig te genieten van de amuse. En het ook rustig te proeven.

Conclusie. Wat is een amuse en waarom? 

Een amuse is eigenlijk ongelofelijk belangrijk voor een bijzondere avond. De amuse zorgt voor een aantal zaken:

1 Verwachting over de avond. Als je begint met een amuse, zonder dat je hier om gevraagd hebt, ga je al gelijk anders over de avond denken. Je wordt gelijk in de watten gelegd. Het geeft een speciaal gevoel. 

2 Het hongergevoel wordt enigszins weggenomen. Stel. Jij hebt keihard gewerkt aan een heerlijk gerecht. Meer dan 2 uur lang heb je in de keuken staan zwoegen om iets bijzonders in elkaar te zetten. Je serveert het eten, en binnen 2 minuten is alles op. “Zo dat was lekker!” vertellen je gasten. “Heb je nog meer?”. Dit is zonde! Lekker eten gaat om goed proeven. Het gaat om genieten van bijzondere smaken. De amuse helpt de gast om de avond goed door te komen. Het dwingt je gast te genieten van de avond.

 

Een Amuse recept. 

We geven je een voorbeeld van een bijzondere amuse.  Pastinaaksoep met ponzu, witte chocolade en tuinkers.

Wat heb je nodig.

1. Pastinaak Soep.  Daar hebben we alvast een handige video voor! 

2. Ponzu (Dit is een Japanse azijn). Als je dit niet hebt kun je ook een klein beetje azijn of citroensap gebruiken.

3. Tuinkers.

4. Witte Chocolade.

Begin met het maken van de soep. Dit kun je al ver van te voren doen. Onthou, het is een amuse, dus je hebt geen grote hoeveelheden nodig! De soep kun je vlak voordat de avond begint op het vuur zetten. Warm de soep licht op, zodat men niet zijn tong eraan verbrand!

Zorg dat je een aantal kleine kommetjes gebruikt. Leg hierin een klein stukje chocolade (10 gram), een klein beetje tuinkers en de citroensap. Plaats de soep in een schenkkan.

Serveer nu de bakjes eerst op tafel. Vervolgens schenk je de soep in de kommetjes. Mensen zien nu dat de chocolade zal gaan smelten. Ze zien actie! Men wordt verrast. Je bent de show nu al aan het maken.

[thrive_leads id=’4692′]

13/12/2018
© 2020 Kookuniversiteit