Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Kooktechniek: Bakken

Bakken is het in een open pan op een hoog vuur bruin en helemaal of gedeeltelijk gaar maken van voedsel. Men kan verschillende producten bakken: Vlees,vis, gevogelte, groenten, aardappelproducten etc. Om aanbranden te voorkomen wordt in de pan boter, olie, vloeibare margarine of ander vet gedaan. Bakken vindt plaats in een open pan, hierbij is het wenselijk om een pan met een gladde en dikke bodem te gebruiken die de hitte goed vasthoudt. Ook mag de rand niet te hoog zijn, dan kan het vrijkomende vocht sneller verdampen.

Let op: Bakken is een snelle techniek die vooral geschikt is voor voedsel dat snel gaar is. Bak vooral geen dikke stukken want dan is de buitenkant al snel donker en droog, terwijl de binnenkant nog koud is.

Toepassing bakken voor vlees:

1.       Haal het vlees uit de koelkast en laat het op temperatuur komen. Dep het vlees droog met keukenpapier.
2.        Gebruik een pan die qua formaat past bij de te bereiden hoeveelheid vlees. In een te grote pan verbrandt de boter en in een te kleine pan wordt het vlees niet gelijkmatig gebakken. Kies bij voorkeur voor een pan met een gladde en dikke bodem.
3.       Maak de boter of olie goed heet. Laat de boter in de pan uitbruisen en licht bruinen. Schroei het product aan weerszijden dicht en draai vervolgens het vuur iets lager. Blijf met het product over de bodem van de pan schuiven en keer het regelmatig. Prik niet met een vork in het product, maar gebruik een spatel of vleestang om het vocht in het vlees te behouden. Bak het vlees tot het bijna gaar of geheel gaar is. Neem het vlees uit de pan en doe er naar smaak direct zout op; laat het vlees even rusten en blus ondertussen de bakboter af met water of ander vocht, zoals wijn of bouillon, voor een smakelijke jus.

[thrive_leads id=’4692′]

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit