Login

  • Geen producten in je winkelmand.

Coquilles bereiden. Twee handige kooktechnieken voor de sint jacobsschelp.

Coquilles Bereiden: Coquilles Marineren en Bakken. 

Coquilles Bereiden

Nadat jij deze video’s hebt bekeken weet jij alles over coquilles. Wat zijn het, hoe moet je ze bereiden en hoe zorg je ervoor dat je het perfecte stukje coquille kan bakken? In deze uitgebreide blog duiken we in de wereld van de Sint Jacobsschelp. 


Wat zijn Coquilles? 

Wat zijn coquilles? Coquille is het vlees van de de sint jacobsschelp. Waarom zo’n deftige naam? Veel pelgrims namen een schelp van de coquille mee om te bewijzen dat ze naar een bedevaartsoort in Spanje waren geweest. Galici is een plek waar veel van deze coquilles te vinden zijn. Toch vind je dezelfde schelpen ook in Schotland, Frankrijk of andere plekken op de wereld. 

De spier van de coquille is het lekkerste gedeelte. Ook zit er nog een oranje zakje in de schelp. Dit is het kuit van de schelp (het koraal). Deze kun je eventueel gebruiken om een vissaus op smaak te brengen. Het belangrijkste bij coquilles is dat de Sint Jacbosschelp goed dicht zicht wanneer je de coquille koopt. Zo weet je zeker dat de coquille vers is. 

Wat tof is om te zien, is dat wanneer je coquille echt vers is, dat de je de spier van de coquille nog ziet bewegen wanneer je deze aanraakt. Je weet nu zeker dat de coquille vers genoeg is om te eten. Dit is echter niet een vereiste.

Je zult je verbazen over de structuur en de smaak van het vlees. Zo zacht, zo bijzonder. Het is niet voor niets een product om te eten tijdens bijzondere gelegenheden. Coquilles kun je op vele manieren bereiden. Je kunt ze rauw bereiden als ze vers zijn. Je kunt ze bakken, grillen of garen in de oven. Coquilles worden vaak in een voorgerecht verwerkt. Michelinster sous-chef Patrick werkt elke dag met coquilles en weet als geen ander hoe je coquilles kan bereiden.


Coquilles Bereiden. Stap 1. Coquilles Openen. 

In het volgende filmpje beginnen we bij de allereerste stap voor het bereiden van coquilles. Het openen van de schelp. Het lijkt moeilijker dan het is. De sous-chef neemt jou stap voor stap mee in de kunst van “een coquille openen”.


Coquilles Bereiden. Stap 2. Coquilles schoonmaken.

Nu je weet hoe je de coquille uit de schelp kunt krijgen, is het belangrijk dat je er voor zorgt dat je de coquille nog even goed schoonmaakt. Het kan namelijk zo zijn dat er nog zand of stukjes schelp op het product zitten. Het kan ook zo zijn dat er nog stukjes van de sluitspier of stukjes ingewanden vast zitten aan de coquille. Spoel dus even de coquille af. Niet te lang. Maar doe het wel! Bekijk de korte video hoe je dit kan doen. 


Coquilles bereiden. Stap 3. Coquilles Rauw Marineren.

Een eerste optie voor het bereiden van coquilles is het rauw marineren van coquilles. Als je echt verse coquilles hebt, dan is dit een hele lekkere kooktechniek wanneer jij je coquilles in een voorgerecht gebruikt. Je behoudt de smaak van de sint jacobsschelp op deze manier optimaal 🙂 

 


 

Let dus goed op wanneer je coquilles rauw in een gerecht verwerkt en vervolgens met ‘zure’ producten in aanraking brengt. Dit zorgt ervoor dat de coquilles gaan garen. Wanneer je dit doet lang voordat jij je coquilles serveert, dan zijn je coquilles net als een stuk karton 😮


Coquilles Bereiden. Stap 4. Coquilles Bakken. 

En dan komen we bij de stap der stappen voor het bereiden van Coquilles. Coquilles bakken. Bekijk de video hier om te zien hoe de Sous-chef Dit doet. 


Conclusie. De Sintjacobsschelp Bereiden. 

Een bijzonder product verdiend een bijzondere bereiding. Er zijn twee mogelijke kooktechnieken voor coquilles. Sint Jacobschelpen bakken en Sint Jacobsschelpen Rauw Marineren. Zorg ten alle tijden dat je werkt met een vers product wanneer je de coquilles rauw wilt serveren. Volg je de tips van de Sous-Chef, dan zul jij gegarandeerd een bijzonder product op tafel zetten. 

[thrive_leads id=’4692′]

 

 

05/11/2018
© 2020 Kookuniversiteit